Introductie van uniek proefstation voor hernieuwbare energie

Bij ADR Technics, gespecialiseerd in energieconcepten, werd onlangs een proefstation voor hernieuwbare energie geïntroduceerd. Uniek is de combinatie van verschillende PVT-zonnepanelen.

Trefwoorden: #ADR Technics, #EnergyVille, #proefinstallatie, #PV-installatie, #VITO, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - PVT-zonnepanelen hebben verschillende voordelen: het gecombineerd opwekken van hernieuwbare warmte en elektriciteit zorgt niet alleen voor een verhoogde CO2-reductie, het kan ook aanzienlijk goedkoper zijn dan de traditionele zonnepanelen in combinatie met zonneboilers.

Koen Allaerts, energie-expert EnergyVille/VITO: “Deze proefopstelling gaat echter nog een stap verder en plaatst verschillende panelen in diverse opstellingen en dit in realistische omstandigheden. Continue metingen bepalen welke opstellingen het grootste rendement opleveren en kunnen zo nog beter inspelen op specifieke profielen.”

Ook opslag van elektriciteit werd mee gecombineerd in de testopstelling. Het plaatsen van batterijen in een woning of gebouw is nog geen gemeengoed in België. Hiervoor deed ADR een beroep op de ruime kennis van en ervaring in batterijtechnologie van EnergyVille/VITO. Vanuit de KMO-werking van VITO kreeg het bedrijf ook extra financiering voor dit project.

De experten zijn gestart met het opstellen van een wensenlijst over wat opslag moet betekenen voor de klant. Dit werd gevolgd door een dimensionering van de PV-installatie en de batterij, gebaseerd op meetdata van de klant en rekening houdend met specifieke eigenschappen van batterijen, zoals de achteruitgang in batterijcapaciteit en de correlatie tussen capaciteit en stroomsterkte.

Op basis daarvan is een dimensionering gedaan voor twee types batterijen en is uitgetekend hoe de binnenhuisinstallatie dient te worden aangepast. EnergyVille/VITO blijft ADR Technics voort ondersteunen bij het ontwikkelen van een applicatie, die dezelfde analyse uitvoert om hun klanten van advies te kunnen voorzien.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Dankzij dit proefstation zal de kennis van zonnepanelen en opslagmogelijkheden alleen maar toenemen. Als bedrijven, installateurs en wetenschappers de handen in mekaar slaan, wordt onze productie van hernieuwbare energie in de toekomst alleen maar krachtiger en goedkoper.”