Internationaal team ontdekt mechanismen van wondgenezing zonder wond

Huidcellen die het een paar dagen zonder bloed hebben moeten stellen, en daarna in aanraking komen met bloedserum, beginnen meteen te bewegen en groeien in dezelfde richting.

Trefwoorden: #bloed, #bloedserum, #bloeduitstortingen, #celdeling, #celmigratie, #huidcellen, #kneuzingen, #Oslo University Hospital, #Technische Universiteit Eindhoven, #wondgenezing, #wondgenezingsprocessen

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Tot deze ontdekking kwamen onderzoekers van het Oslo University Hospital (Noorwegen) en de Technische Universiteit Eindhoven (Nederland). De resultaten kunnen van belang zijn voor inzicht in wondgenezingsprocessen zonder open wond, zoals bloeduitstortingen.

Mensen lopen gemiddeld zo’n tienduizend verwondingen op tijdens hun leven, uiteenlopend van kleine snijwonden tot grote letsels en operaties. In sommige gevallen houdt de patiënt chronische wonden, bijvoorbeeld door veroudering, diabetes of obesitas.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat een paar druppels bloedserum al voldoende is om twee wondgenezingsprocessen op gang te brengen: spontane beweging (migratie) en groei (celdeling) van cellen. Ook werd zichtbaar dat cellen zich delen in een bepaalde richting, in lijn met de richting van celmigratie.

De onderzoekers zagen verder dat losgekoppelde cellen alleen willekeurige bewegingen hebben. Cellen met sterke cel-celverbindingen daarentegen lijken veel meer samen te werken, waarbij de groei en beweging meer op een lijn liggen, over afstanden tot enkele millimeters groot.

Om dit fenomeen beter te begrijpen, is een numeriek simulatiemodel ontwikkeld dat de vorm en beweging van de cellen nabootst, zowel in aanwezigheid als in afwezigheid van bloed.

In hun model blijven bloedarme cellen in een rusttoestand, terwijl de toevoeging van bloedcellen activeert om een spontane beweging te ondergaan. De simulaties geven aan dat verbeterde cel-celconnectiviteit ervoor zorgt dat cellen sterker op hun buren aansluiten, wat uiteindelijk leidt tot de grootschalige collectieve beweging die in de experimenten werd gezien.

Het is bekend dat ontsteking en verhoogde bloedstroom naar een wond kan worden geactiveerd zonder een open wond, bijvoorbeeld door kneuzing. De betrokken wetenschappers denken dat hun resultaten op dit gebied relevant kunnen zijn.

De volgende stap is nu om te begrijpen waarom de aanwezigheid van bloed de actieve krachten in de cellen aanstuurt, en waarom de cellen asymmetrisch delen in de richting van celmigratie.