Volvo Trucks ontwikkelt zelfrijdende elektrische voertuigen

Volvo Trucks is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe transportoplossing met zelfrijdende elektrische voertuigen die kunnen bijdragen aan efficiënter, veiliger en schoner vervoer.

Trefwoorden: #CO2, #elektrisch vervoer, #logistieke hub, #transport, #Volvo Trucks, #zelfrijdend voertuig

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - De vraag naar efficiënte transportoplossingen gaat evenredig stijgen met de snelle groei van e-commerce en het grote tekort aan chauffeurs.

Claes Nilsson, President Volvo Trucks: "Alles wijst erop dat de wereldwijde behoefte aan transport nog aanzienlijk toeneemt in de komende tien jaar. Als we op een duurzame en efficiënte manier aan deze vraag willen voldoen, moeten we nieuwe oplossingen vinden. Het transportsysteem dat we ontwikkelen, kan een belangrijke aanvulling zijn op de huidige oplossingen."

De transportoplossing van de toekomst zal ingezet worden voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en een hoge leverprecisie. Typische voorbeelden hiervan zijn transporten tussen logistieke hubs.

De zelfrijdende elektrische voertuigen zullen tijdens het werk verbonden zijn met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. Deze voertuigen zullen dan ook uitgerust zijn met geavanceerde systemen voor autonoom rijden.

Deze worden zo ontworpen dat ze de huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen en in detail kunnen controleren en analyseren wat andere weggebruikers zullen doen en daarop zeer nauwkeurig reageren.

Het controlecentrum zal continu de transportvoortgang bewaken en nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters.

Net als bij een industrieel productieproces zullen dan snelheid en voortgang aangepast worden om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. Voertuigen die op dezelfde route rijden, gaan samenwerken om een optimale doorstroming te garanderen.

In de nabije toekomst zal de transportoplossing van Volvo Trucks in samenwerking met een aantal klanten verder ontwikkeld worden, waarbij specifieke toepassingen voorrang krijgen.


Video: