Fluvius lanceert testlabo’s voor digitale meters

Nutsbedrijf Fluvius lanceert in samenwerking met EnergyVille, de UGent en imec twee testlabo’s voor digitale energiemeters op de Genkse campus van EnergyVille en in het Gentse HomeLab.

Trefwoorden: #EnergyVille, #Fluvius, #Homelab, #imec, #nutsbedrijf, #slimme meter, #smart home, #testlabo, #UGent

Lees verder

Techniek

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Bedrijven die Smart Home-systemen of apps ontwikkelen voor de digitale meters die vanaf januari 2019 in Vlaanderen zullen worden ingevoerd, kunnen nu al in de labo’s terecht om hun innovatieve toepassingen te testen in een realistische omgeving.

Dat kan voor toepassingen gaande van verbruiksmeldingen tot het slim sturen van elektrische boilers, warmtepompboilers, laadpalen en batterijen in functie van zonnepanelen.

Vanaf januari 2019 plaatst nutsbedrijf Fluvius (nu nog gekend onder de namen Eandis en Infrax) geen mechanische energiemeters met draaischijf meer. Zoals eerder al aangekondigd bevat de nieuwe meter twee digitale gebruikerspoorten waarop slimme toepassingen (apps, displays, slimme thermostaten) aangesloten kunnen worden die een beter en gedetailleerder inzicht in het energieverbruik kunnen geven, of die zogenaamde ‘slimme’ toestellen gericht kunnen aansturen.

Zowel in Gent als Genk kan voortaan zowat elke situatie worden gesimuleerd. Energieleveranciers en technologiebedrijven die in Vlaanderen actief zijn, kunnen er terecht om zowat elke energie-innovatie in een waarheidsgetrouwe context met digitale meters uit te testen.

Daarbij kan het gaan om specifieke voorstellingen of waarschuwingen over het energieverbruik in een woning, het aansturen van slimme huishoudtoestellen, maar ook op toepassingen die bijvoorbeeld de stroomproductie van zonnepanelen zo efficiënt mogelijk aanwenden.