• 10/02/2012

Nieuw systeem voor handschriftanalyse

Nieuwe computertechniek ontwikkeld voor verifiëren & identificeren van handschriften, onder meer belangrijk inzake bijvoorbeeld handgeschreven dreigbrief of mogelijk vervalste zelfmoordbrief.

Trefwoorden: #Handschrift, #Handschriftbiometrie, #quill

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Dr. Axel Brink, RUG, heeft een nieuwe computertechniek ontwikkeld voor het verifiëren en identificeren van handschriften.

Handschriftbiometrie is het toekennen van een schrijver aan een handgeschreven tekst door een computer kenmerken van het handschrift te laten analyseren. Bijvoorbeeld bij een rechtszaak kan correcte identificatie van de schrijver van bijvoorbeeld een handgeschreven dreigbrief of een mogelijk vervalste zelfmoordbrief erg belangrijk zijn.

Handschriftbiometrie is zowel te gebruiken bij schrijververificatie als bij schrijveridentificatie. Een systeem voor schrijververificatie vergelijkt het handschrift in een document met dat in een ander document. Een systeem voor schrijveridentificatie zoekt in een collectie op basis van één tekst naar documenten met hetzelfde handschrift.

Axel Brink heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor handschriftbiometrie. Deze techniek, genaamd Quill, meet van elke pixel op de rand van een letter of cijfer wat de richting en breedte is van het inktspoor op dat punt. Deze techniek geeft duizenden meetpunten op één pagina tekst. Al die meetpunten vormen samen het profiel van een handschrift. Dat profiel is te gebruiken bij schrijververificatie en -identificatie.

Quill werkt bij analyses van moderne (en middeleeuwse) handschriften net zo goed als de beste methoden voor handschriftbiometrie die Brink heeft onderzocht. Quill is samen met andere technieken opgenomen in GIWIS (Groningen Intelligent Writer Identification System), een programma dat men kan inzetten voor opsporings- en geschiedenisonderzoek.

Brink onderzocht ook de robuustheid, op drie aspecten, van een aantal methoden voor handschriftbiometrie. Brink: “Met robuust bedoel ik dat de techniek erin slaagt om de juiste schrijver te identificeren in een grote verzameling handschriften uit de praktijk. Een aantal bestaande technieken presteert prima op netjes overgeschreven teksten, maar dat zegt weinig over de prestaties onder realistische omstandigheden. In de praktijk zijn bijvoorbeeld vaak woorden doorgekrast, staan ze niet netjes op één lijn en vertoont het papier van middeleeuwse geschriften storende achtergrondverkleuring.”


(KV) (foto wikipedia)