Vynova investeert 65 miljoen euro in nieuwe productie-installatie

Op de site van Vynova Belgium in Tessenderlo werd een nieuwe installatie voor de productie van kalium­hydroxide (KOH) in gebruik genomen. Hun productie wordt hiermee duurzamer en efficiënter.

Trefwoorden: #kaliumhydroxide, #productie, #productie-installatie, #Tessenderlo, #Vynova

Lees verder

Techniek

( Foto: Vynova )

ENGINEERINGNET.BE - Deze investering verankert de toekomst van Vynova in Tessenderlo, waar momenteel al meer dan 540 medewerkers actief zijn.

Vynova is een Europese producent van PVC en chlooralkali-producten, zoals kaliumhydroxide en natriumhydroxide. Op drie jaar tijd investeerde het chemieconcern meer dan 100 miljoen euro in haar grootste productievestiging, in het Limburgse Tessenderlo.

Het belangrijkste deel van dat investeringsbudget (65 miljoen euro) ging naar een nieuwe, geavanceerde productie-eenheid op basis van membraanelektrolyse. Die werd onlangs officieel ingehuldigd.

In 2016 heeft Vynova Belgium investerings- en opleidingssubsidies ontvangen van de Vlaamse overheid in het kader van Strategische Transformatiesteun. Die steun werd onder meer gebruikt om alle betrokken medewerkers op te leiden in de technologie van de nieuwe installatie.

De nieuwe productie-eenheid vervangt de vorige installatie voor kaliumhydroxide, die gebaseerd was op kwikceltechnologie. Deze zet een grote stap voorwaarts op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Zo daalt het elektriciteitsverbruik met 30%.

De installatie heeft ook een geavanceerd systeem voor stoomrecuperatie en het productieproces is volledig kwikvrij.


ACHTERGROND
Kaliumhydroxide is een veelzijdige stof met talloze toepassingen in verschillende sectoren. Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie (bv. bij de productie van chocolade), in de farmaceutische sector en in de landbouw (om meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen te produceren).

Het wordt ook gebruikt als een elektrolyt bij het maken van alkalinebatterijen, voor de productie van biodiesel en om start- en landingsbanen van luchthavens ijsvrij te maken.