• 10/02/2012

Lufthansa test elektro-aandrijving

Vliegtuigbranche test nieuwe motoren, biobrandstof en elektrisch taxiën als methodes om minder energie te verbruiken.

Trefwoorden: #elektromotoren, #lufthansa, #taxiën

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Lufthansa heeft een week lang een A320-toestel getest met elektromotoren voor het taxiën over de grond. Het bedrijf deed dat in samenwerking met het Amerikaanse L3-concern en Airbus. De test vond plaats op het vliegveld van Frankfurt.

Door gebruik van de elektromotoren tijdens het taxiën, hoeft de luide en dure straalaandrijving pas gestart te worden op het moment dat het vliegtuig gaat opstijgen. Dit kan veel brandstof besparen.

De vliegtuigbranche staat namelijk erg onder druk. De stijgende olieprijzen en de emissierechthandel hebben de luchtvaartmaatschappijen in de greep. Ook willen de Europese landen tegen het jaar 2050 de CO2-uitstoot per passagier met 75 % verlagen.

Airbus en Boeing werken dan ook aan het verbeteren hun bestsellertoestellen, de A320 en de B737, door het inbouwen van nieuwe motoren waarmee ze 10 tot 15 % brandstof besparen.

Daarnaast proberen ze met biobrandstof op de lange termijn de milieu-impact van de luchtvaartmaatschappijen te verbeteren.

En tenslotte is er dus het fenomeen dat experts schatten dat 3 % van het totale kerosineverbruik van elke vlucht plaatsvindt bij het taxiën over de grond.

De in Frankfurt geteste A320is het eerste vliegtuig ter wereld dat op eigen kracht is teruggereden. Op het aangepaste toestel waren aan het landingsgestel nauwelijks zichtbare elektromotoren bevestigd.

Op dit moment bevindt deze techniek zich in een prille fase van ontwikkeling en technisch moet er nog veel gebeuren om een vliegtuig in de praktijk met passagiers door middel van elektromotoren van en naar de startbaan te taxiën.


(KV) (foto Lufthansa)