Oostends warmtenet krijgt 11 miljoen euro voor uitbreiding

De Vlaamse regering heeft onlangs beslist om ongeveer 11 miljoen euro uit het Klimaatfonds toe te kennen voor de uitbreiding van het warmtenet van Beauvent in Oostende.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #investering, #klimaatfonds, #Oostende, #uitbreiding, #Vlaamse regering, #warmtenet

Lees verder

nieuws

( Foto: Bart Tommelein )

ENGINEERINGNET.BE - Het warmtenet vertrekt vanuit de industriezone Plassendale en krijgt vertakkingen naar bijna het volledige grondgebied van de stad.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: ‘Dankzij de steun die we met de Vlaamse regering toekennen zullen in de toekomst meer dan 3.000 woningen verwarmen met groene warmte. Ook heel wat bedrijven sluiten aan op het warmtenet.’

De eerste plannen voor een warmtenet in Oostende dateren al van 2013. De voorbije jaren is het project in stroomversnelling gekomen, dankzij ondersteuning van de Vlaamse regering en de participatie van burgers.

Vanaf begin volgend jaar zal verbrandingsoven IVOO via het eerste deel van het warmtenet warmte kunnen leveren aan onder meer Daikin en aan het AZ Damiaan. Maar om dit warmtenet verder uit te rollen over Oostende was deze nieuwe ondersteuning noodzakelijk.

Er zijn verschillende vertakkingen voorzien. De vertakkingen van het warmtenet komen overal waar nieuwbouwappartementen in aanbouw zijn of gepland zijn. In de toekomst zal ook stoom geleverd worden aan verschillende bedrijven op het industrieterrein van Plassendale.

Voor de levering van stoom werd gezocht naar een nieuwe warmtebron voor het warmtenet. Biostoom ligt nabij en is dus de ideale partner, de restwarmte wordt op deze manier efficiënt gebruikt en gaat niet verloren.

De totale kost van de uitbreiding bedraagt zo’n 31,5 miljoen euro.