Veel minder faillissementen in september

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillisse­menten blijkt dat het aantal faillissementen in de maand september gedaald is met 9,7% in vergelijking met een jaar geleden.

Trefwoorden: #barometer, #faillissementen, #Graydon, #jobs, #sectoren, #vacature

Lees verder

Nieuws

( Foto: Graydon )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de eerste negen maanden van 2018 waren er in totaal 7.591 faillisse­ments­uitspraken, dat is een daling van 2,3% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Gedurende de maand september gingen in totaal 974 bedrijven failliet. Dat is 9,7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Het aantal faillissementen daalde het sterkst binnen het Waalse Gewest waar de afgelopen 9 maanden 1.807 uitspraken vielen. Dat is een daling van maar liefst -12,3%. Bovendien moeten we terug tot het jaar 2008 om lagere cijfers te vinden.”

Tot einde september verdwenen er 13.304 jobs als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat betekent ten opzichte van de eerste drie kwartalen van verleden jaar een daling met 14,8%. Dit is het laagste cijfer dat de afgelopen 10 jaar genoteerd werd. Om betere cijfers te vinden, moet teruggegaan worden naar de periode voor de crisis.

Hoewel het Vlaamse en Waalse Gewest een flinke daling in het aantal faillissementen zien, noteert het Brusselse Gewest een recordaantal faillissementsuitspraken. Op negen maanden tijd gingen er maar liefst 2.203 bedrijven over de kop.

Binnen het Vlaamse Gewest is over de eerste negen maanden van dit jaar sprake van 3.551 failliete ondernemingen. Dat is een daling met 9,0% in vergelijking met dezelfde periode verleden jaar. Wallonië noteert in september het laagste faillissementscijfer in 10 jaar tijd. Daar gingen in de afgelopen 9 maanden in totaal 1.807 bedrijven failliet.

Op sectorniveau zijn er opnieuw de meeste faillissementsuitspraken in de bouwnijverheid en horeca. In vergelijking met vorig jaar constateert Graydon binnen de bouw een toename met +4,2%.

Dat brengt het totaal dit jaar op 1.384 faillissementen binnen de bouwnijverheid en 1.382 binnen de horeca. Echter binnen deze laatste categorie wordt al enkele maanden een flinke daling vastgesteld tegenover de metingen vorig jaar (-5,7%).