• 13/02/2012

Dit is géén grap: komt er een berg in Nederland?

Het begon als een grap, maar werd al gauw serieus: bouw een berg in het platte Nederland. Zelfs een groep wiskundigen ging aan het rekenen om te bekijken of het mogelijk is.

Trefwoorden: #bartels, #berg, #berg nederland, #de pers, #dhv, #greenchoice, #thys zonneveld, #zonneveld

Lees verder

research

( Foto: DHV )

ENGINEERINGNET -- Het idee om in Nederland een berg te bouwen is in de zomer van 2011 geopperd door sportjournalist Thijs Zonneveld van De Pers. Wanneer je bedenkt dat het hoogste bouwwerk op aarde, gemaakt door de mens, op dit moment 828 meter hoog is (Burj Khalifa in Dubai), klinkt een twee kilometer hoog bouwwerk lachwekkend, ridicuul, surrealistisch.

Maar in de ogen van Zonneveld is het bouwen van een berg in wezen niet zo veel anders dan een stuk IJsselmeer droogleggen of een stormvloedkering optrekken. En die gedachte werd in brede kringen overgenomen: geologen, architecten, ingenieurs, marketeers, planologen en economen schaarden zich achter Zonneveld.

Er werden intussen al verschillende haalbaarheidsonderzoeken gedaan, bijvoorbeeld door DHV en Greenchoice. Een team van 80 wiskundigen uit Nederland en buitenland rekenende in opdracht van het bureau Bartels Ingenieurs aan de (on)mogelijkheden van de berg.

Al gauw bleek een massieve berg van zand, steen of beton absoluut onhaalbaar: veel te duur en te zwaar. Er zou 7,7 biljoen kubieke meter zand nodig zijn en bovendien zou dit gewicht zoveel druk uitoefenen op de omliggende grond, dat het maaiveldniveau in een straal van 50 kilometer wel 100 meter zou kunnen dalen.

De structuur van de berg zoals die door de wiskundigen wordt voorgesteld: een soort holle schelp die in lagen gebouwd wordt. Op land is geen optie, want ook als de berg hol is, blijft het risico op inzakking veel te groot. Dus een berg die uit de zee verrijst. Met het oog op lucht- en scheepvaart wijzen de wiskundigen een plek uit de kust bij Bergen aan Zee als beste locatie aan.

Er zijn nog veel mitsen en maren. Kan een kunstmatige berg wel tegen storm? Is het veilig om op de berg te lopen? En vooral: wie brengt die berg geld op om de berg te kunnen realiseren?

De wiskundigen schatten de kosten alvast op 4 tot 7 biljoen euro (een biljoen is een 1 met 12 nullen). Ter vergelijking: de totale Griekse staatsschuld bedraagt 350 miljard euro (een miljard is een 1 met 9 nullen).


(bron: Kennislink)