3,5 miljoen euro voor energietransitie in Vlaams-Nederlandse grensregio

Er zijn nu 62 projecten goedgekeurd, waarbij het laatste project TERTS inzet op minder CO2-uitstoot door technologische innovaties in de tertiaire sector (horeca, detailhandel, ...).

Trefwoorden: #EFRO, #energietransitie, #Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, #Gent, #Interreg Vlaanderen-Nederland, #Middelburg, #opslag, #PV, #TERTS, #Vlaams-Nederlandse grensregio, #warmtepomp, #warmterecuperatie, #West-Vlaamse Intercommunale

Lees verder

nieuws

( Foto: gyn9037 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Interreg Vlaanderen-Nederland heeft onlangs het laatste project uit haar derde oproep goedgekeurd: TERTS. Dit project zet in op een vermindering van CO2-uitstoot in de horeca, detailhandel en kleine zelfstandigen.

Door samenwerking met lokale overheden of andere actoren kunnen zij energietransitie tot een essentieel onderdeel in hun bedrijfsvoering maken. Het is een sector die lang links bleef liggen vanwege de kleinschaligheid en grote diversiteit.

Het te ontwikkelen aanbod bestaat uit het testen en demonstreren van innovatieve technieken en maatregelen, het uitvoeren van een ontzorgingstraject en het opzetten van een regiefunctie door gemeenten en/of andere actoren.

Zes ‘all-in’ demonstratieprojecten staan op de planning. Zo zal het bekende Gentse kunstencentrum en café-bistro Vooruit investeren in binnengroenwanden en een buitengroenwand, en een intelligente dampkap met warmterecuperatie en een wasstraat voor herbruikbare bekers plaatsen.

In het Nederlandse Middelburg zal bowlingcentrum De Kruitmolen een warmtepomp en luchtbehandelingskast integreren met warmte- en vochtterugwinning, geïntegreerde PV en LED-verlichting in combinatie met slimme opslag.

Daarnaast kunnen, onder begeleiding van de West-Vlaamse Intercommunale, 25 bedrijven intekenen om via het geoptimaliseerde toeleidingstraject innovaties uit te voeren in het eigen bedrijf.

Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 3.5 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).