Uniek project in Gent: collectieve renovatie

RenoseeC, een project van Technologiecampus Gent van de KU Leuven, heeft de afgelopen 4 jaar twintig huiseigenaars in Gent gezamenlijk begeleid bij de renovatie van hun woningen.

Trefwoorden: #duurzaam, #energiezuinig, #KU Leuven, #RenoseeC, #renovatie, #Technologiecampus Gent

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen Vimeo - RenoseeC )

ENGINEERINGNET.BE - In dit project delen verschillende renovatieprojecten (5 à 10 in één buurt) één architect en één aannemer. Deze eigenaars uit de Gentse wijk Dampoort-Sint-Amandsberg krijgen begeleiding en genieten hierdoor van heel wat schaalvoordelen.

Onderzoeker Eva Heuts: “Voor veel deelnemers was dit een duwtje in de rug om werk te maken van de renovatie van hun woning. 40% van hen geeft aan dat ze er anders niet aan begonnen waren.”

Het project mikt op zeer verscheiden deelnemers, van bemiddelde eigenaars tot noodkopers (eigenaars van een krot zonder financiële middelen om te renoveren) en kwetsbare huurders (die in aanmerking komen voor sociale huur).

Alexis Versele, architect en onderzoeker aan de Technologiecampus Gent van de KU Leuven: “De renovatieprojecten bieden een oplossing voor problemen met vocht, verwarming of lichtinval. Er was na afloop een beter K-peil (globale warmte-isolatie van het gebouw ), een beter E-peil (globale energieprestatie van het gebouw) en een betere UA-waarde (isolatiekwaliteit van de gebouwschil ).”

Via RenoseeC worden overheid, het middenveld, de onderzoekswereld en commerciële bouwpartners samengebracht. De voorbije vier jaren was dit trouwens een VLAIO-proefproject. Vanaf 2019 wordt het project uitgebreid naar andere wijken in Gent en naar andere steden in Vlaanderen.

Versele: “In heel Vlaanderen is twee derde van alle woningen onvoldoende geïsoleerd en is één derde van slechte kwaliteit. Momenteel wordt jaarlijks 1% van de woningen in Vlaanderen gerenoveerd. Wij willen met dit project het aantal optrekken naar 3% per jaar. Gent, Sint-Niklaas en Aalst tonen alvast interesse om het project verder uit te rollen.”


Partners in het proefproject waren:

  1. de kennisinstellingen KU Leuven (TC Gent, Bouwfysica, ASRO), VITO en AP Hogeschool (kenniscentrum ISOS)
  2. de fabrikanten van bouwmaterialen Cantillana, Derbigum, Remmers, ISOVER, Sto, SVK, Recticel Insulation,
  3. de aannemersbedrijven Alpas, Beneens, Durabrik, Inhout, Nerf, Maatwerkbedrijf Weerwerk en de beroepsorganisatie voor de bouwsector Vlaamse Confederatie Bouw
  4. het architectenbureau BAST architects & engineers
  5. de middenveldorganisaties Domus Mundi, Samenlevingsopbouw Gent en SIVI. Peritus trad op als coach en businessplanner, Lexcom als juridisch adviseur.