Solar Team neemt deel aan extreme zonnewagen race

Het Belgische Solar Team gaat vanaf 20 oktober voor de eerste keer deelnemen aan de Carrera Solar Atacama in Chili. Deze race staat bekend als de meest extreme zonnewagen race ter wereld.

Trefwoorden: #Carrera Solar Atacama, #Chili, #Punch Powertrain, #race, #Solar Team, #zonne-energie, #zonnewagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solar Team )

ENGINEERINGNET.BE - In geen enkele andere race moeten de zonnewagens zo’n enorme hoogteverschillen overbruggen. De race start in Santiago, de hoofdstad van Chili, en eindigt 2.500 kilometer verder in Arica in het noorden van het land.

Het traject neemt het team van ingenieursstudenten van de KU Leuven mee langs de uitgestrekte kust van Chili, door het Andes gebergte en over pieken van meer dan 3.400 meter. Daarnaast is er gedurende de hele race ook een risico op aardbevingen en vulkanische activiteit.

In vergelijking met het wereldkampioenschap in Australië staat niet efficiëntie maar kracht centraal. Het team heeft de zonnewagen, de Punch 2, een sterke upgrade gegeven. Om de steile hellingen bergop te kunnen overwinnen is er een nieuwe, krachtigere motor ontwikkeld, terwijl er voor de lange dalingen sterkere remmen zijn ontworpen.

De interne structuur van de wagen is versterkt om de grotere krachten te aan te kunnen. Verder verwacht het Punch Powertrain Solar Team meer vermogen binnen te krijgen dan ooit. In de Atacama woestijn wordt namelijk de grootste zonneirradiatie ter wereld gemeten.