Chinese groep Lingang investeert 85 miljoen euro in Zeebrugse achterhaven

Het gaat om de bouw van een logistiek park op 30 hectare, dat gericht zal zijn op het transport van onderdelen, gekoelde voeding en e-commerce tussen China en West-Europa.

Trefwoorden: #Brussel, #Charles Michel, #China, #Coens Joachim, #COSCO, #Efico, #haven, #Ki Keqiang, #Liu Jiaping, #NDQ, #Port of Zeebrugge, #Shanghai Lingang Overseas Development, #Zeebrugge

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Zeebrugge )

ENGINEERINGNET.BE - Liu Jiaping, Chairman van Shanghai Lingang Overseas Development, en Coens Joachim, CEO van Port of Zeebrugge, tekenden op 17 oktober in het Egmontpaleis in Brussel een akkoord over deze investering, onder de naam ‘One park, two centers China/Europe’.

In de Zeebrugse achterhaven ligt momenteel een bouwrijpe zone van 120 hectare. De ondertekening gebeurde in het bijzijn van de Chinese premier van de Volksrepubliek China, Ki Keqiang, en de eerste minister van België, Charles Michel.

Op het congres ‘Summit of Bruges’ van 17 mei j.l. kondigde Port of Zeebrugge al aan dat de Chinese groep Lingang in de Maritieme Logistieke Zone een diensten- en distributiepark zou oprichten. Ondertekening van dit akkoord is nu de volgende stap.

Het is de bedoeling om in deze havenzone Chinese, maar ook internationale logistieke spelers voor het transport van onderdelen, gekoelde voeding, e-commerce en dergelijke tussen China en West-Europa in te planten. De uitbouw van de zone zal drie jaar in beslag nemen.

Met de overname van APM Terminals Zeebrugge door het in Hongkong gevestigde COSCO Shipping Ports vorig jaar, kwam er verhoogde Chinese aandacht voor de Zeebrugse havenzone. De Chinese groep Lingang zal voor dit project nauw samenwerken met deze Chinese containeroperator.

In de maritieme logistieke zone van de Zeebrugse haven zijn al de Antwerpse koffietrader Efico en het transportbedrijf NDQ gevestigd.