2 miljoen euro steun voor project van drijvende zonnepanelen

De Vlaamse regering geeft voor het eerst inves­terings­­steun aan een project van drijvende zonnepanelen. Floating PV krijgt daarvoor 2 miljoen euro voor dit innovatieve energieproject.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #drijvende zonnepanelen, #energieproject, #Floating PV, #hernieuwbaar, #investeringssteun, #Sibelco, #Vlaamse regering, #zandontginningsgroeve

Lees verder

Nieuws

( Foto: creativenature - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Floating PV zal vijf hectare drijvende zonnepanelen bouwen op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel.

Het gaat om zonnepanelen die verschillende innovatieve technieken integreren: zonnetracking waardoor de panelen meedraaien met de zon, een zich aanpassende hellingshoek, dubbelzijdige zonnepanelen en actieve koeling.

De graad van innovatie is bepalend voor de ondersteuning vanuit een speciaal fonds voor innovatieve hernieuwbare energieprojecten. De investeringssteun voor dit project bedraagt 25% van de in aanmerking komende kosten. Concreet gaat het om maximaal 2 miljoen euro.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Dit project met drijvende zonnepanelen combineert een aantal vernieuwingen die wij graag uitgetest zien. We verwachten een hoger rendement omdat de panelen kunnen meedraaien met de zon en omdat ze langs beide zijden zonnecellen hebben.”