Energiemanagers van het jaar verkozen

Vorige week werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts van Carrefour uitgeroepen tot Energiemanagers van het Jaar. Arne Seurinck werd dan weer Junior Energiemanager van het jaar.

Trefwoorden: #Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen, #bachelorproef, #Carrefour, #energiemanagement, #energiemanager van het jaar, #Energik, #Howest

Lees verder

nieuws

( Foto: Energik )

ENGINEERINGNET.BE - Deze prijsuitreiking is een gemeenschappelijk initiatief van Energik, de Vlaamse Vereniging voor Energie- en Milieutechnologie en de energie­management­opleidingen van Howest en Artesis Plantijn-hogeschool Antwerpen.

Howest-student Arne Seurinck uit Kuurne werd in deze tweede editie in een finale me 6 finalisten uitgeroepen tot Junior Energiemanager van het jaar. Hij maakte in het kader van zijn bachelorproef een energiestudie voor het bedrijf Total.

Het gaat om een geheel aan maatregelen waardoor het bedrijf op jaarbasis kan besparen op haar energiefactuur. Na het maken van zijn bachelorproef ging hij ook als jobstudent aan de slag bij het bedrijf om een deel van zijn plan in de praktijk om te zetten.

Momenteel volgt de student nog een masteropleiding aan de UGent. Suerinck wint als bekroning ook een geldprijs van 1.000 euro (geschonken door Engie en Eandis).

AP student Lennert Oostvogels kreeg daarnaast ook een eervolle vermelding omwille van zijn bachelorproef en de ontwikkeling van een online tool voor de onderhoudsplanning van offshore windenergie.

Een vernieuwing ten opzichte van vorig jaar was de toekenning van de titel van Energiemanager van het Jaar. Bedrijven konden een dossier indienen waarin ze aantoonden welke baanbrekende en geïntegreerde energieplannen zijzelf in de praktijk omzetten in hun eigen bedrijf.

De dossiers van Carrefour en Alpro, die een mooie energierealisatie voorlegden, haalden de finale van deze wedstrijd. Het duo van Carrefour ging met de hoofdprijs aan de haal en werden Patricia Van Malderen en Jan Geeraerts de eerste Energiemanagers van het Jaar.

Zij werden bekroond omwille van de vernieuwende projecten die zij realiseren op het vlak van warmterecuperatie. Zo bouwden zij recent een nieuwe vestiging in Koksijde die puur op gerecupereerde warmte werkt en die met andere woorden niet op gas werkt.

De ingreep zorgde voor een meerkost van 2 à 3% op de bouw van het nieuwe complex, maar leverde al snel een totale jaarlijkse energiebesparing op van 50%.