Plannen voor zonnepanelen op grote Mechelse gebouwen

Mechelen wil door de installatie van zonnepanelen op grote gebouwen aanzienlijk veel energie besparen. Hierin kunnen de Mechelaars investeren aan een vast rendement.

Trefwoorden: #CO2, #CO2-uitstoot, #duurzaam, #Mechelen, #overheidsgebouwen, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: temis / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Mechelen wou nagaan hoe inwoners mee kunnen investeren in zonne-energie op grote gebouwen in de stad. Eerste stap was de inventaris van gebouwen die in aanmerking kwamen voor fotovoltaïsche panelen.

Hiervoor werd beroep gedaan op de expertise van het Vlaamse EnergieBedrijf (VEB). Tegelijk maakte VEB een raamakkoord voor de stad over hoe samen investeren in zonnepanelen in de markt gezet kan worden voor overheidsgebouwen.

Het Project Zonneklaar wordt momenteel volop uitgerold, maar geïnteresseerde inwoners kunnen nu al terecht op de website van Mechelen klimaatneutraal om zich aan te melden. Zo blijven ze op de hoogte van de verschillende projecten waarin ze tegen een vast rendement mee kunnen investeren in de zonnepanelen van de gemeente.

Op termijn zullen alle installaties samen 370 ton CO2 besparen, iets dat Mechelen kon realiseren dankzij de klimaatsubsidie van de provincie Antwerpen (75.000 euro) en de samenwerking met een consortium aan partners: Woonpunt Mechelen, Sociaal Huis Mechelen, Groep Mechelen, de energiesnoeiers Natuur en Landschapszorg, diverse bedrijven, VEB, Zorgbedrijf Rivierenland en Perpetuum.