Robotisch 3D-geprinte vervormbare materialen getest

Onderzoekers van de TU Delft, die een chaise longue ontwierpen, verwachten dat dit soort vervormbare materialen in de toekomst breder toepasbaar zal worden in de bouw en (binnenhuis)architectuur.

Trefwoorden: #(binnenhuis)architectuur, #3D-printen, #3D Robot Printing, #4TU Bouw, #bed, #bouw, #chaise longue, #Dutch Growth Factory, #materiaal, #Robotisch, #Robot Printing, #stoel, #TU Delft, #TU Eindhoven, #vervormbaar, #École polytechnique fédérale de Lausanne

Lees verder

research

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.BE - Zaken als 3D-printen, variabele stijfheid en vervormbare structuren zijn nog relatief nieuw, maar onderzoekers van de TU Delft houden zich nu al bezig met voorwerpen die zich kunnen aanpassen en veranderen, afhankelijk van de wensen van de gebruiker.

Dit zou ‘4D’ kunnen worden genoemd. Het team van de vakgroep Robotic Building (faculteit Bouwkunde) heeft in dit kader een 3D-geprinte chaise longue gemaakt, die kan veranderen van een stoel in een bed. Of de persoon nu ligt of zit, de druk van het gewicht zorgt ervoor dat de chaise longue van vorm kan veranderen.

Variabele stijfheid wordt in dit project gebruikt om multifunctionaliteit te realiseren. Het ontwerp is gericht op ondersteuning van een gemiddeld persoon, waarbij het shape-change mechanism wordt geactiveerd door het gewicht op de achterkant van de stoel.

De verandering van vorm wordt gerealiseerd door de combinatie van variatie in materiaalverdeling en het gebruik van zogenoemde thermoplastische elastomeren (TPE). Als dit materiaal boven zijn smeltpunt komt, kan het in een andere vorm worden gebracht zonder dat het zijn elasticiteit verliest.

Door de TPE kan de vorm van de chaise longue ook weer worden teruggebracht in de oorspronkelijke harde structuur. Als je op de achterkant van de stoel drukt, wordt het vervormd tot het weer harder wordt.

Met het concept ‘4D-printen’ kunnen ontwerpers op een andere manier nadenken over veel objecten, waaronder meubels. De chaise longue is bedoeld als een beginpunt van een bredere ontwikkeling. De principes zouden ook kunnen worden toegepast in (binnenhuis)architectuur en in het bouwproces.


ACHTERGROND
Het project is gefinancierd door 4TU Bouw. Andere partners in het project zijn: TU Eindhoven, École polytechnique fédérale de Lausanne, 3D Robot Printing en Dutch Growth Factory. De chaise longue is 3D-geprint bij Robot Printing in Rotterdam.


Video: