Elektronica in zachte lensen om ziektes op te sporen

Imec, de UGent en lenzenfabrikant SEED hebben elektronica ingebouwd in een zachte zuurstof-doorlatende contactlens. Deze contactlens zal ziektes kunnen opsporen en medicatie kunnen toedienen

Trefwoorden: #contactlens, #elektronica, #imec, #microelektronica, #RF antenne, #SEED, #UGent

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Zo’n 130 miljoen mensen dragen vandaag contactlenzen om beter te kunnen zien. Zachte hydrogel-lenzen zijn daarbij het meest populair omwille van het draagcomfort.

Nu elektronica steeds kleiner wordt, kan het in allerlei objecten geïntegreerd worden. Denk bv. aan de sporthorloges die er uitzien als modieuze armbanden en die we ongemerkt overal met ons mee dragen terwijl ze metingen doen. Maar het kan nog kleiner.

Elektronica kan ook worden ingebouwd in contactlenzen. Die elektronica bestaat dan uit sensoren om de samenstelling van het oogvocht te monitoren of uit minicontainers met medicatie die op vastgestelde tijdstippen hun inhoud vrijgeven. Het is niet vanzelfsprekend om dit soort slimme contactlenzen te maken.

Allereerst moet het elektronische systeem heel klein gemaakt worden. En dan gaat het niet enkel om een sensor, maar ook om een antenne, een manier om het systeem van energie te voorzien en om te communiceren met de buitenwereld.

Ten tweede moet je dit volledig elektronisch systeem in een materiaal maken dat zacht en plooibaar is, net zoals de zachte contactlenzen.

CMST, een imec onderzoeksgroep aan de Universiteit Gent, slaagde erin om zo’n elektronisch systeem te maken. Het bevat een blauw LED-licht, een ultradunne microchip, een RF-antenne en uitrekbare interconnecties die het geheel verbinden met elkaar.

De RF-antenne kan gebruikt worden om het systeem op te laden, en (in de toekomst) om sensoren te kalibreren en om data van de sensoren uit te lezen. Door polyurethaan te gebruiken, is het systeem plooibaar en kan een kromming van 9nm behaald worden, zoals typisch voor het oog en lenzen.

Lenzenfabrikant SEED zorgde dan weer voor de naadloze integratie van dit elektronisch systeem in hun lenzen.