Wetenschapsspel brengt STEM nu ook in lagere school

Vandaag lanceren Curious Cats en Atlas Copco een nieuwe episode van het digitale wetenschapsspel Ava & Trix, een digitaal wetenschapsspel dat kinderen enthousiast wil maken voor STEM.

Trefwoorden: #Atlas Copco, #Ava & Trix, #Curious Cats, #Engineering, #lager onderwijs, #Mathematics, #perslucht, #Science, #STEM, #Technology

Lees verder

research

( Foto: Atlas Copco )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe episode 'De grote oversteek' richt zich op kinderen van het lager onderwijs, wat op zich bijzonder is.

Bestaande STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics)-initiatieven focussen vooral op het middelbaar onderwijs. Een studie van De Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie toont nochtans aan dat een jongere leeftijd cruciaal is voor de ontwikkeling van affiniteit met wetenschap.

De nieuwe episode is de vierde in zijn reeks en zal in tegenstelling tot de andere episodes gratis aangeboden worden dankzij de steun van Atlas Copco. In ‘De grote oversteek’ krijgen kinderen de schijnbaar eenvoudige opdracht om een vogeltje dat uit het nest is gevallen terug naar zijn mama krijgen. Om tot de oplossing van deze probleemstelling te komen moeten ze experimenteren met luchtdruk.

Gamification wordt steeds meer gebruikt binnen het onderwijs om leerstof aan te brengen. Met het wetenschapsspel willen de makers wetenschap en techniek naar de dagelijkse leefwereld brengen van jonge kinderen via de personages.

Het spel moet het probleemoplossend denken van de kinderen stimuleren: in elke episode worden ze geconfronteerd met een specifiek probleem waarna ze zelf aan de slag moeten om het op te lossen. Zowel digitaal, op de tablet, maar ook in het echt. Zij moeten dan aan de hand van huis-, tuin- en keukenmateriaal zoals touw en ballonnen zelf een creatieve oplossing zien te bedenken voor het probleem in het spel.

De focus ligt dus veeleer op experimenteren dan op een klassieke overdracht van wetenschappelijke kennis.