West-Vlaamse binnenvaart krijgt stevige boost

De POM West-Vlaanderen en Waterwegen en Zeekanaal zullen in de komende 3 jaar bijkomende capaciteit ontwikkelen voor de binnenvaart. Hiervoor zal ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd worden

Trefwoorden: #binnenvaart, #logistiek, #POM West-Vlaanderen, #River Terminal Roeselare, #River Terminal Wielsbeke, #Waterwegen & Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Er zal enerzijds fors geïnvesteerd worden in de uitbreiding en renovatie van River Terminal Wielsbeke en anderzijds zal er ook een nieuwe binnenvaartterminal aangelegd worden op het kanaal Roeselare-Leie, namelijk River Terminal Roeselare.

De POM West-Vlaanderen is sinds 2014 concessiehouder van de River Terminal Wielsbeke. Onder meer door de aanstelling van de exploitanten Shipit en Delcatrans kan deze binnenvaartterminal sindsdien uitstekende overslagcijfers voorleggen. De resultaten zitten zelfs dermate in stijgende lijn dat de capaciteit van de terminal op korte termijn uitgebreid moet worden.

Concreet wordt er geïnvesteerd in een verlenging van de huidige kaaimuur met 85 meter zodanig dat in de toekomst drie schepen tegelijkertijd kunnen laden en lossen, of eventueel ook tegelijkertijd een groot rijnschip en een groot duwkonvooi.

Waterwegen en Zeekanaal heeft ondertussen eveneens de 6,5 hectare aanpalende gronden gekocht. Een gedeelte van ongeveer 3 hectare wordt gebruikt als uitbreiding van de terminal, het ander gedeelte wordt in de markt gezet voor de uitbouw van magazijnfuncties.

Ter hoogte van Schaapbrugge zal ook een nieuwe binnenvaartterminal van ongeveer 2 hectare ontwikkeld worden. Deze terminal zal focussen op bulk- en palletmaterialen, gelet op de hoge aanwezige volumes in de regio.