Nieuwe drone radar maakt opsporen van illegale drone vluchten mogelijk

Uit een test bij de Rotterdamse luchthaven blijkt dat het aantal illegale vluchten van drones door het gecontroleerde luchtruim erg hoog is, wat gevaar oplevert voor de bemande luchtvaart.

Trefwoorden: #CTR, #DRCO, #drone, #illegaal, #luchthaven, #luchtruim, #luchtvaart, #radar, #Rotterdam, #Skytools Airspace Monitoring Center, #vergunning

Lees verder

Techniek

( Foto: DCRO )

ENGINEERINGNET.BE - In de periode van 1 oktober tot 1 november 2018 zijn in en rondom het gecontroleerde luchtruim van Rotterdam (Nederland) 1.005 illegale drone vluchten gelogd.

Dit levert een ernstig gevaar op voor de bemande luchtvaart. De test werd uitgevoerd door het Skytools Airspace Monitoring Center.

Het gaat hierbij om het zogeheten 'gecontroleerde luchtruim', ofwel CTR. Binnen een CTR is het nooit toegestaan om met een drone te vliegen, mits hier een speciale vergunning voor is afgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport in Nederland.

Tijdens de test is duidelijk geworden dat bepaalde geïdentificeerde drones herhaaldelijk het luchtruim schenden. Bijna 20% van de illegale vluchten bevonden zich op een hoogte van meer dan 150 meter.

Dit is de minimale hoogte waarop bemande luchtvaart zich bevindt. Een botsing tussen een drone en een bemand luchtvaartuig wordt dan een reëel scenario.

Het meest extreme voorbeeld betrof een illegale drone op een afstand van 500 meter op een hoogte van 500 meter van de start en landingsbaan, direct in de af- en aanvliegroute van bemande vliegtuigen.

Firmware van de meest verkochte drones in Nederland is zo ingesteld dat er met deze drones niet binnen gecontroleerd luchtruim kan worden gevlogen. Maar sommige van deze drones worden bewust aangepast om toch in de ‘no-fly zone’ te vliegen. Er is dus geen sprake van een nietsvermoedende consument die een net gekochte drone uitprobeert.

De Nederlandse vereniging van gecertificeerde drone operators, DCRO, heeft opdracht tot de test gegeven. DRCO pleit nu voor strengere handhaving van het verbod op drones om in CTR's te vliegen.

Op dit moment zijn ongeveer 10 commerciële bedrijven in Nederland in het bezit van een vergunning om wel in CTR's te vliegen.