Onderzoek naar het interne transportsysteem van hersencellen

Lucas Kapitein, hoogleraar Moleculaire en Cellulaire Biofysica aan de Universiteit Utrecht, ontvangt een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro voor dit onderzoek.

Trefwoorden: #cellen, #eiwitbuizen, #ERC Consolidator Grant, #Europa, #European Research Council, #hersencellen, #Lucas Kapitein, #microscopie, #motoreiwitten, #NWO, #transport, #uitlopers, #Universiteit Utrecht

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Utrecht )

ENGINEERINGNET.BE - “De meeste cellen in je lichaam worden elke paar weken vervangen, maar hersencellen moeten een heel leven meegaan," aldus hoogleraar Lucas Kapitein. "Het is miraculeus dat zo'n cel tachtig, negentig jaar werkzaam kan zijn."

"Het vermogen van deze cellen om zichzelf te onderhouden en problemen op te lossen, is dan ook van groot belang voor hun functioneren. Omdat deze cellen hele lange uitlopers hebben, speelt het interne transportsysteem een belangrijke rol in al deze processen.”

Het transport in hersencellen wordt mogelijk gemaakt door motoreiwitten die over eiwitbuizen kunnen lopen. Kapitein zal de subsidie gebruiken om dit transport en het wegenstelsel waarlangs het plaatsvindt, zichtbaar te maken met behulp van geavanceerde microscopie technieken.

“Om transport te begrijpen moet je de wegenkaart en de verkeersregels kennen. Hiervan weten we steeds meer te achterhalen. Zo heeft ons recente onderzoek een onverwachte organisatie van het wegenstelsel blootgelegd."

"Met de nieuwe beurs willen we begrijpen hoe deze organisatie tot stand komt en hoe het leidt tot de juiste verdeling van cellulaire onderdelen in deze verfijnde cellen,” vertelt Kapitein.


ACHTERGROND
Consolidator Grants van de European Research Council worden jaarlijks uitgereikt aan ongeveer 300 getalenteerde onderzoekers in heel Europa, die zich in de voorafgaande jaren hebben bewezen in hun wetenschapsgebied.

Dat het onderzoek van Kapitein er uitspringt, is eerder ook al erkend. In 2013 ontving hij een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro en een Vidi-subsidie van NWO, waarmee hij zijn eigen onderzoeksgroep kon opstarten.

Kapitein promoveerde in 2007 aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en deed daarna postdoctoraal onderzoek aan het Erasmus MC. Sinds 2011 werkt hij aan de Universiteit Utrecht, waar hij per 1 augustus werd benoemd tot hoogleraar. Op 10 september 2019 spreekt hij zijn oratie uit.