UHasselt opent regionaal academisch innovatielab Relab

Wetenschappelijke expertise in revalidatiewetenschappen, zoals de nieuwste technologische meet- en behandelmethodes, wordt ingezet om patiënten met complexe revalidatie­problemen te helpen.

Trefwoorden: #Annick Timmermans, #exo-skeleton, #hersenletsel, #Jessa Ziekenhuis, #kinesitherapeut, #LCRP, #Limburg Clinical Reseach Program, #orthopedisch, #Relab, #revalidatie, #specialisten, #UHasselt, #Ziekenhuis Oost-Limburg, #zorgsector

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - “Met Relab willen we onze expertise en die uit de regio ten dienste stellen van de zorgsector”, stelt coördinator prof. dr. Annick Timmermans. “Zo kunnen kinesitherapeuten en artsen patiënten met complexe problemen naar ons doorverwijzen voor verder klinisch en technologisch onderzoek."

"Deze onderzoeken gebeuren ook in nauwe samenwerking met specialisten van Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis”, aldus Timmermans.

Relab is het academisch innovatielab van het Limburg Clinical Reseach Program (LCRP). Dit is een samenwerkingsverband tussen de UHasselt, het Ziekenhuis Oost-Limburg en Jessa Ziekenhuis.

Het kan hierbij gaan om patiënten die na maandenlange intensieve begeleiding nog steeds niet of onvoldoende herstellen na een orthopedische ingreep of een hersenletsel. “Met Relab bundelen we alle nieuwe academische kennis rond neurologische, musculoskeletale en inwendige aandoeningen", stelt Timmermans.

"Tegelijkertijd kijken we ook naar het welbevinden en stress niveau van de persoon omdat ook deze aspecten van een invloed kunnen zijn op het succes van de revalidatie.”

Relab zet ook in op dienstverlening voor bedrijven of actoren in de zorgsector. “We ondersteunen bij hun productontwikkeling en validatie of coachen hen rond nieuwe behandelingen. Zo helpen wij bedrijven die hun product, bijvoorbeeld een app of een exo-skeleton, willen laten testen op gebruiksvriendelijkheid en klinische haalbaarheid."

"Andere bedrijven hebben bijvoorbeeld een product ontwikkeld om kniepijn te verhelpen en willen evalueren hoe dit kan helpen om een behandeling te optimaliseren en of het systeem ook kan helpen bij andere aandoeningen."

"En verder gebeurt het dat een bedrijf wil onderzoeken of het product voldoet aan de nieuwste wetenschappelijke kennis rond revalidatie. Allemaal kunnen ze terecht bij Relab. Voor klinische studies moet de aanvraag natuurlijk wel passen binnen onze visie zodat we kunnen geloven in een mogelijk positief effect voor de patiënt”, zegt Timmermans.