Versnelde ontwikkeling en validatie van zelfrijdende voertuigen

AVL ontwikkelt een, op levensechte scenario's gebaseerde, open validatie- en verificatie toolsuite waarin de StreetWise methodologie van het Nederlandse TNO is geïntegreerd.

Trefwoorden: #automotive, #AVL, #database, #rijgegevens, #scenario, #simulatie, #StreetWise, #systeem, #testcases, #testen, #TNO, #validatie, #verificatie, #virtueel, #voertuig, #zelfrijdend

Lees verder

Nieuws

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Verificatie en validatie van complexe geautomatiseerde rijfuncties is moeilijk. Vooral het laten zien dat ze goed werken in alle mogelijke situaties en onder alle omstandigheden, vormt een nieuwe uitdaging in de automotive ontwikkeling.

Van oudsher zorgen voertuigfabrikanten ervoor dat nieuwe voertuigen intensief worden getest met het nodige aantal wegkilometers. Voordat een auto door de autoriteiten wordt goedgekeurd, heeft deze al honderdduizenden kilometers gereden.

Als dezelfde aanpak wordt toegepast op voertuigen met een hogere mate van automatisering, zou men miljarden kilometers aan wegtesten moeten uitvoeren. Nieuwe innovatieve, zogenaamde scenariogebaseerde verificatie- en validatie benaderingen kunnen dit proces vereenvoudigen.

TNO heeft een unieke methodologie ontwikkeld om scenario's, waaronder statistieken, uit echte rijgegevens te halen. Dit is ondergebracht in de StreetWise database.

AVL integreert deze scenario's in een nieuw systeem: de AVL Test Case Generator. Dit maakt het mogelijk om virtuele en echte testen te combineren in een geoptimaliseerd testplan.

Als onderdeel van de samenwerking zal TNO het aantal scenario's in de StreetWise database snel uitbreiden door partnerschappen aan te gaan met klanten over de hele wereld, waaronder AVL, die met echte rijgegevens bijdragen.

TNO heeft de StreetWise methode ontwikkeld om alle OEM's en TIER's te voorzien van een virtuele scenariodatabase op basis van rijgegevens uit de echte wereld. Samen met AVL wil TNO het genereren van testcases, validatie en replay van deze scenario's uit de database in simulatie- en testomgevingen mogelijk maken.

TNO zal haar validatie- en verificatie toolketen wereldwijd beschikbaar stellen aan klanten, inclusief de toegang tot de StreetWise database voor scenario-gebaseerd testen.

De partners hebben samen een interface ontwikkeld om een directe en snelle toegang tot scenario's en gegevensuitwisseling voor een efficiënte testplanning en -uitvoering te garanderen.


Op de foto: Daan de Cloe, TNO (links) en Helmut List, CEO AVL

Video: