Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

NxtPort lanceert twee nieuwe diensten die de administratieve processen versnellen voor het importeren en doorvoeren van containers, dankzij een gedigitaliseerde data-uitwisseling.

Trefwoorden: #Antwerpen, #container, #Daniel Lievens, #datahub, #doorlooptijd, #douane, #haven, #NxtPort, #pick-up, #Portapp, #scheepsagent, #terminal, #vervoer

Lees verder

Techniek

( Foto: NxtPort )

ENGINEERINGNET.BE - De twee nieuwe diensten die NxtPort aanbiedt heten: Next Mode of Transport API en Green Lights API. In beide systemen gaan verschillende partijen met elkaar op een veilige en gestructureerde manier communiceren.

De Next Mode of Transport API biedt de mogelijkheid aan expediteurs, importeurs of transportoperatoren om de volgende vervoersmodus van inkomende containers door te sturen.

Deze data wordt vervolgens door de terminals gebruikt om de containers optimaal te plaatsen voor een snellere pick-up. Zo worden onnodige verplaatsingen van containers op de terminal vermeden.

Bij Green Lights API draait het om containers die de haven binnenkomen. Deze moeten vrijgegeven worden voor ze kunnen doorgaan naar het volgende transportmiddel. De 'groene lichten' voor deze vrijgave van containers worden via verschillende spelers in de keten bekomen: de douane, de scheepsagent en de terminal.

Deze updates zijn voortaan beschikbaar via deze nieuwe dienst. Door deze informatie centraal en gezamenlijk beschikbaar te maken, kunnen:

  • containers sneller vrijgegeven en opgepikt worden;
  • betrokken partijen een overzicht bewaren over de status van een container;
  • verlopen importprocessen vlotter.

De twee diensten zijn onderdeel van de ImportChain van NxtPort, een datahub waarin allerlei diensten verzameld worden om de invoer van containers te verbeteren.

Binnenkort verschijnt er nog een nieuwe dienst, ontwikkeld in samenwerking met Portapp, die de communicatie tussen de actoren betrokken bij douane-inspectie zal digitaliseren.

Daniel Lievens, CEO van NxtPort: “Deze manieren van data uitwisselen zijn een primeur voor de havensector wereldwijd. De snelle data-uitwisseling, het verkorten van de wachttijden en het multimodaal doorvoeren van geïmporteerde containers brengt efficiëntiewinsten en economische voordelen voor de hele logistieke keten rond de haven van Antwerpen.”


Video: