• 12/12/2018

Rittal lanceert fabriek van de toekomst in Rittershausen

Hightech productiesites die meedenken en automatisch plannen en die dankzij artificiële intelligentie (AI) zorgen voor geoptimaliseerde maintenance … dit wordt er stap voor stap realiteit.

Trefwoorden: #cobot, #fabriek van de toekomst, #Rittal, #Rittershausen, #robot

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Voor de productie van haar nieuwe VX25 schakelkastsysteem transformeert Rittal haar vestiging er in een fabriek van de toekomst … zonder onderbreking van de productie.

Nieuwe las- en handlingrobots laten een indruk na bij alle bezoekers. De metamorfose is bijna rond; de volledige oplevering van de ‘Industrie 4.0’ fabriek is gepland tegen 2020. De totale investering bedraagt 120 miljoen euro.

“Over anderhalf jaar zal niets er hier nog hetzelfde uitzien”, zegt Carsten Röttchen, Managing Director Production bij Rittal. De reden voor deze uitspraak loopt van de band op het einde van een nieuwe productielijn: het VX25 schakelkastsysteem van Rittal. De kast is niet alleen de opvolger van de tot nu toe wereldwijd succesvolle TS 8 schakelkast, ze is bovendien nog beter dan haar voorganger.

De kast kwam er na talloze gesprekken met klanten, een groots opgezette wetenschappelijke gebruikersstudie in Duitsland, de VS en China, én vijf jaren van intense ontwikkeling. Voor klanten van Rittal betekent de VX25 een enorme vereenvoudiging en tijdbesparing. Daarnaast is ze ook uiterst stabiel.

Zo herbergt de schakelkast veilig compact gemonteerde sturings- en schakelinstallaties die bijvoorbeeld worden ingezet bij de productie van auto’s of zorgen voor de aandrijving van heavy duty energieopslagunits voor windturbines.

Lopende metamorfose
“Met onze innovaties en de lancering van nieuwe producten moderniseren we ook steeds onze productiefaciliteiten”, zegt Carsten Röttchen. Deze faciliteiten worden momenteel stap voor stap geïnstalleerd.

Met deze conversie realiseert het bedrijf een uiterst complex project waarbij een ware metamorfose duidelijk zichtbaar is in de fabriek in Rittershausen. Momenteel worden er twee schakelkastsystemen tegelijkertijd geproduceerd. Terwijl aan de ene kant de TS 8 schakelkast nog met duizenden van de band loopt, ontstaat aan de andere kant het nieuwe VX25 systeem.

Sneller en beter netwerk
Wat momenteel in Rittershausen plaatsvindt, is het begin van een netwerkfabriek - ook gekend als een Industrie 4.0 productiesite. Een veelbelovend project. “Veel van deze automatisatie is gebaseerd op intelligente en geconnecteerde systemen die vooruit denken, automatisch plannen en maintenance scenario’s initiëren”, verklaart Norbert Peter, Plant Director in Rittershausen.

“Op deze manier kunnen we manuele fouten voorkomen en tegelijkertijd nog sneller worden.” In de eindconfiguratie zal de nieuwe kast op meerdere profielsystemen (elk 70 meter lang) ‘groeien’. Deze profielen vormen het skelet van het nieuwe systeem en bevatten een enorme hoeveelheid Rittal expertise.

Van de 70 nieuwe las- en handlingrobots zijn er al 30 in werking in de productieruimtes. Opdat de machines met elkaar zouden kunnen communiceren, monitoren honderden sensoren de volledig automatische productieprocessen.


Meer informatie
Rittal nv/sa - +32 (0)9 353 91 11
marketing@rittal.be - www.rittal.com - www.friedhelm-loh-group.com

 Lees méér over: Rittal



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.