AC-exportkabel voor Hornsea One-windpark geïnstalleerd

Tideway, onderdeel van de DEME-groep, heeft de installatie van de langste AC-exportkabel voor het Hornsea One-windpark van Ørsted in het Verenigd Koninkrijk voltooid.

Trefwoorden: #DEME, #exportkabel, #hoogspanning, #Hornsea One-windpark, #installatie, #offshore, #Tideway

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Deze offshore exportkabel heeft een totale lengte van 467 km en is de langste AC offshore windkabel die ooit werd geïnstalleerd.

Dit was het eerste project voor Tideways nieuwe multifunctionele schip kabellegger, de ‘Living Stone’. Dankzij een kabelcapaciteit van 10.000 ton en een geavanceerd “dual lane” kabellegsysteem, kan dit schip de productiesnelheid bij kabelinstallatie aanzienlijk opdrijven.

De installatie omvatte de plaatsing van exportkabels van drie verschillende offshore substations tot 120 km voor de kust, via een station dat het reactief vermogen compenseert, en door middel van de installatie van twee interlinkkabels.

Het bedrijf stond ook in voor het verwijderen van rotsblokken, de pre-sweeping en het trekken van kabels naar de substations, de installatie van kruisingen en het ingraven van de kabels.