• 17/02/2012

Dochter DEME haalt contract 30 miljoen binnen

DEC (DEME Environmental Contractors) saneert zwaar vervuilde fjord in Zweden

Trefwoorden: #dec, #deme, #Valdemarsviken

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET.BE -- DEC (DEME Environmental Contractors), dochter van de Antwerpse groep DEME, heeft een contract ondertekend voor de sanering van de Valdemarsviken, Zwedens enige fjord en populair recreatiegebied in het zuidoosten van Zweden.

Het contract werd voor een bedrag van bijna 30 miljoen euro toegekend aan DEC, en voorziet het verwijderen en bergen van door chroom en kwikzilver verontreinigde sedimenten. Het wordt een bijzonder delicate operatie, die moet uitgevoerd worden volgens de allerhoogste milieuvereisten.

De bodem van de fjord is zeer zwaar vervuild met chroom en in mindere mate met kwikzilver, restanten van industriële processen in één van de grootste leerlooierijen in Scandinavië tussen 1873 en 1960.

Op de bodem van de fjord loopt de dikte van de verontreinigde lagen op tot 2 m.

De werkomgeving vertoont twee bijzondere eigenschappen. Enerzijds zijn de wanden erg steil, anderzijds vertoont het oppervlaktesediment een zeer losse structuur. De combinatie van topografie en zwakke stabiliteit maakt dat zelfs maar het verplaatsen van een relatief klein volume al kan zorgen voor grondverschuivingen.

‘DEME Environmental Contractors’ (DEC) zou hoogste normen voor het beperken van de turbiditeit nakomen. Het baggeren zelf zou gebeuren op een milieuvriendelijke manier – wat in dit geval wil zeggen dat achtereenvolgens dunne laagjes met verontreinigd sediment voorzichtig verwijderd zullen worden.

De baggerzone strekt zich uit over 350.000 m². Berekeningen hebben aangetoond dat tot 400 ton chroom zal verwijderd worden, wat de verspreiding van chroom met 90 procent zou verminderen.

Vóór het baggeren begint zullen diverse grondverbeteringswerken, infrastructuur- en afbraakwerken worden uitgevoerd. Na het baggeren, ontwateren en stabiliseren worden de verontreinigde sedimenten in een speciaal voor deze toepassing ontworpen stort nabij de fjord geborgen. Eens gevuld wordt het stort afgedekt.

Het einde van de saneringswerken in Valdemarsvik is voorzien vóór het einde van 2015.


(KV) (foto wikipedia)