Pionier en gangmaker in expatland

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

Trefwoorden: #Bekaert, #expat, #expats, #staaldraad

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Dat heeft te maken met de business as such. “De tijd dat ‘Zwevegem’ het kenniscentrum van de groep was, is voorbij. Onze kennis zit nu wereldwijd verspreid”, aldus Bernard Vanhecke van Bekaert Group.

Vanhecke is verantwoordelijk voor Talent Management en Learning & Development voor de Bekaert Groep. Zelf heeft hij een expatverleden in China. Hij kan de evolutie vrij goed inschatten. “Nu is er een totale mix: Belgen trekken naar Colombia, Chinezen komen naar België, Brazilianen expatriëren naar Indonesië,…

Onze expats worden bij alle praktische zaken ondersteund door een klein International Mobility team dat alle ‘moves’ begeleidt, en wereldwijd contacten heeft. Met een 105-tal expats is dit perfect manageable.”

Talentmanagement gebaseerd
Knowledge en equity zijn de pijlers waarop de expatstrategie van de groep gebouwd is. “Reeds bij de aanwerving vragen wij onze medewerkers expliciet of ze bereid zijn ook in het buitenland aan de slag te gaan. Want de kans dat ze op een gegeven moment gevraagd worden naar het buitenland te vertrekken, is sowieso vrij groot”, aldus Vanhecke.

“Het is de Business Unit in kwestie die de beslissing neemt. Het uitgangspunt kan strategisch-tactisch zijn: vanuit een businessplan of om in een regio bepaalde synergieën te realiseren. Het kan ook de bedoeling zijn een young potential in het buitenland snel te laten ‘rijpen’. Of eerder operationeel: iemand met specialistische, uitvoeringstechnische kennis voor een bepaald project naar een bepaald land sturen. De gemiddelde duur van een opdracht bedraagt drie jaar op één locatie, er zijn ook korte, éénjarige opdrachten die kunnen worden verlengd.”

‘Al wat je kent in vraag stellen’
Stijn Vancompernolle, ingenieur elektromechanica, expatrieerde in 2009 naar China toen de Bekaert-directie de activiteiten van de divisie Advanced Cords (inmiddels onderdeel van de Bridon-Bekaert Ropes Group) op het Aziatische continent een nieuw elan wilde geven. Sinds enkele jaren is hij terug in de vestiging Zwevegem aan de slag als Global Accountmanager Tire Cord - Bead Wire.

“Een klein International Mobility team begeleidt alle ‘moves’”, zegt Bernard Vanhecke, verantwoordelijk voor Talent Management en Learning & Development voor de Bekaert Groep. Naast hem Stijn Vancompernolle, gewezen Bekaert-expat in Azië. (foto : Bekaert Group)

“Als ingenieur-expat ben je na enkele jaren bij Bekaert vaak niet langer ‘zuiver technisch’ actief. Al blijft je achtergrond als ingenieur altijd spelen. Ons Asian HQ in Shanghai was mijn vaste basis, maar tijdens de week reisde ik er in een managementondersteunende functie van de ene Aziatische vestiging/klant naar de andere. Enkel in de weekends was ik ‘thuis’.

Je bouwt er met je familie een nieuw netwerk uit en wordt er continu getriggerd door nieuwe ideeën. Bij de opstart in China waren er een 25-tal expats. Nu draait de business er goed met een vijftal expats. Momenteel werken andere Bekaert-expats een vergelijkbaar project uit voor de Indische markt.”

Chinese expat wereldwijd
Bij ons bezoek in Zwevegem was de Chinese Tina Tang Wenjun voor een tweetal weken in ons land. Deze jonge professional werkt sinds 11 jaar voor Bekaert Group en reist in het kader van haar functie de wereld rond.

In 2009 startte ze als procesingenieur in de Zwevegemse plant. Daarna volgden technische en kwaliteitsgedreven functies op verschillende locaties. Later was ze ook als Learning and Development manager HR aan de slag in de Bekaert-plant in Jiangyin. Inmiddels groeide Wenjun door tot Global Bekaert Manufacturing System (BMS) Leader. “Heel wat niet-Belgen willen graag bij deze groep aan de slag omwille van het internationale karakter.”

‘Based in China, but picking up a global role’, omschrijft Wenjun haar opdracht. Ze staat aan het hoofd van het Manufacturing Academy programma van BMS (Bekaert Manufacturing Excellence), een internationaal project dat de manier waarop er binnen de groep wordt geproduceerd, zoveel mogelijk op mekaar wil afstemmen.

Binnen een virtueel team worden wereldwijd groepen met Bekaert-medewerkers opgeleid tot trainees. Wenjun heeft vooral een coördinerende en sturende rol. Na haar passage in Zwevegem was haar volgende bestemming Latijns-Amerika.

Binnen een virtueel team worden nu wereldwijd groepen met Bekaert-medewerkers tot trainees opgeleid, licht de Chinese expat Tina Tang Wenjun, projectleider BMA bij Bekaert Group toe. (foto : Bekaert Group)

Al 57 moves in 2018
Alle expatopdrachten worden opgestart en geregeld door International Mobility vanuit HQ Zwevegem. Valerie Verhamme, die dit team leidt, geeft ons enkele cijfers mee. Bekaert is in 17 landen met expats aan de slag wat 43 unieke country-combinations oplevert. In de loop van 2018 vonden er al 57 expat-bewegingen plaats. Topland is België met 31 %.

Op een bijna gedeelde tweede plaats vinden we India (14 %) en China (13 %). Het expatgebeuren kadert in de internationale diversiteitsaanpak. Bekaert heeft al honderd jaar een internationaal karakter. De eerste buitenlandse overname vond plaats in 1920 en al in 1950 trokken de eerste expats naar Chili. “Een exotisch klinkende bestemming kan een verkeerd beeld geven. Onze vestigingen bevinden zich vooral op locaties met een sterk uitgebouwd of groeiend industrieel netwerk.

Onze plant in Indonesië bijvoorbeeld, bevindt zich op drie uur rijden van Jakarta. Niet meteen het Bali van de vakantiebrochures. Niettemin wordt een internationale loopbaan positief ervaren door medewerkers en hun gezin en komt er bij elke expatriatie ook wel een portie avontuur”, besluit Katelijn Bohez, Chief Communications & IR Officer Bekaert Group.


door Philip Declercq