SPIE ICS gaat voor Internet of Things

Systemat, dat vorig jaar in april overgenomen werd door SPIE, heet voortaan SPIE ICS. Het is de bedoeling de ICT-expertise van de eerste te combineren met de technische vakkennis van SPIE.

Trefwoorden: #Cloud, #Colligo, #IOT, #maintenance, #SPIE, #SPIE ICS, #Systemat

Lees verder

Nieuws

( Foto: Luc De Smet )

ENGINEERINGNET.BE - Tegelijk rolt SPIE Belgium een eigen cloud en IoT-platform uit -Colligo- om technische klantendata te verzamelen, te beveiligen, te beheren en te analyseren om hun diensten te verbeteren.

“Daarmee verwachten we in de markt werkelijk disruptief te zijn”, zegt Bruno Borremans, hoofd van de ICS-divisie van SPIE Belgium. “We positioneren ons als facilitator bij de digitalisering van onze klanten.” De voorbije acht maanden is hiervoor het serviceportfolio in de kernactiviteitsmarkten uitgewerkt.

“De meeste IoT-data wordt vandaag alleen verzameld. Verder wordt er niks mee gedaan. Daar willen we verandering in brengen. We kunnen immers de link leggen tussen de fysische wereld, die we zelf installeerden en onderhouden, en de data. (...) In tegenstelling tot vele anderen vertrekken wij vanuit de ‘business’ en niet zozeer vanuit de IT.” Van de IoT-markt, die men in België berekent op 28,3 miljard euro in 2020, wil SPIE ICS straks een flink pakket verzorgen. Data, de nieuwe olie ...

Met het nieuwe platform focust SPIE Belgium hier in de eerste plaats op bestaande klanten in zijn kernmarkten -Smart City (vb metrovernieuwingswerken in Brussel, parkeersystemen in Bergen en Luik, ...), Efficient Buildings, Industry Services (onderhoudscontracten bij Total, Exxon, ...) en Energy (windturbines, transformatoren). Het Colligo-platform moet klanten helpen bij preventief onderhoud en het optimaliseren van hun productiviteit en hulpmiddelen.

Het Colligo-platform zelf vindt SPIE Belgium bij de Franse ICS-dochter van de groep. Nolwenn Le Ster, director Cloud & IoT bij het Franse SPIE ICS, dat zo’n 250 medewerkers telt, wijst op de uitdaging die zich stelt om de data die vandaag al ten allen kant verzameld wordt, te exploiteren.

“Het probleem is de ‘complexiteit’ van de keten. Die complexiteit moet eerst opgelost worden, wil men ROI uit die data halen. Met ons technisch platform willen we die complexiteit maskeren.” Het service-aanbod, dat steevast op maat is maakt wel zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare modules.

Met Colligo is SPIE ICS in Frankrijk al in meerdere sectoren actief, o.a. in Bordeaux waar sensoren op de openbare verlichting, afvalbakken, parkings, ... data op het netwerk gooien die vervolgens geanalyseerd worden om de service van de stad voor gebruikers te optimaliseren.

In België worden gebouwen (real-estate) een van de focusgebieden van de nieuwe technologie, licht Sandra Gottcheiner, director division Building Systems SPIE Belgium, toe. Zij wijst er op dat gebouwen steeds meer en gedurende langere tijd veel data zullen genereren, niet alleen om ze ‘flexibel’ en ‘future proof’ te maken maar ook om de nieuwe businessmodellen (denk ‘pay per use’, co-working, etc.) te voeden.

“Het gaat uiteindelijk om ‘smart buildings’.” Ook daarachter gaat een hele complexiteit schuil die SPIE met zijn nieuwe IoT-platform en achterliggend ecosysteem wil aanpakken.


Op de foto (vlnr.): Bruno Borremans, Sandra Gottcheiner, Nolwenn LeSter en Johan Dekempe.

ACHTERGROND
SPIE, een onafhankelijke leider in technische installaties, maakte in 2017 een omzet van 6,1 miljard euro, vooral in West-Europa maar ook wereldwijd, vb in de oliesector. Een 20% daarvan realiseerde het in ICT, 30% in technical facility management (maintenance), 37% in mechanische en elektrische diensten, de traditionele activiteit van de groep- en 13% in transmissie en distributie.

De groep telt zo’n 46.650 medewerkers (2017). ICS, de ICT-divisie, maakte tussen 2006 en 2016 een omzetgroei van 500 miljoen euro naar 1,22 miljard euro omzet. Dat met een 13-tal bedrijven zoals Connectis & Softix, APX, KPN IS&P,…

In België is SPIE op zijn domein de derde toeleverancier na Engie en Vinci. Het telt hier 1.850 medewerkers en 17 vestigingen -onlangs uitgebreid met een vestiging in Lasne, Nijvel (magazijn) en Aarschot (ICS). In België werd 275 miljoen euro omzet gemaakt (2017, zonder Systemat/SPIE ICS). Systemat was, op het ogenblik van de overname goed voor zo’n 70 miljoen euro omzet en telde toen 150 mensen, vandaag 155.

“Onderweg verloren we weinig mensen”, zegt Johan Dekempe, managing director van SPIE Belgium. “We willen stabiliseren -de eigen mensen maar ook leveranciers geruststellen- en rendabiliseren… maar ook groeien.” En dan wordt er niet alleen gedacht aan interne groei maar ook acquisities. SPIE ICS werkt vanuit de nieuwe vestiging in Aarschot.