• 20/02/2012

PMV investeert 18,7 miljoen euro in High Wind

High Wind ontwikkelt nieuwe installatietechniek voor het plaatsen van windturbines op zee.

Trefwoorden: #high wind, #pmv, #windenergie

Lees verder

b2b

ENGINEERINGNET.BE -- PMV investeert 18,7 miljoen euro in High Wind, een consortium dat een nieuwe installatietechniek ontwikkelt voor het plaatsen van windturbines op zee.

High Wind is een consortium gevormd door GeoSea (DEME Groep), Alstom, Iemants, G&G International, SBE en Egemin en ondersteund door Sirris.

High Wind ontwikkelt een nieuwe installatietechniek voor het plaatsen van windturbines op zee. Hierbij worden de installatieschepen in feite “varende fabrieken” waarop de componenten van de turbines getransporteerd worden, om vervolgens (met behulp van de nieuw ontwikkelde robotarmen) op een vlotte, weersonafhankelijke manier geplaatst en geassembleerd te worden.

De hoge windsnelheden die worden aangetroffen op de ideale locaties voor windparken op zee kunnen de normale installatieperiodes soms verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. De nieuwe installatietechniek van High Wind zou installatie toelaten bij hogere windsnelheden, wat zal leiden tot aanzienlijke directe besparingen op de installatiekosten.

Ook indirect zal dit positieve gevolgen hebben voor de kostprijs van offshore windparken: een grotere zekerheid rond de installatietijd en –kosten zal de planning vereenvoudigen, de parken toelaten sneller energie te produceren en het financieringsrisico, en dus ook de financieringskosten, te reduceren.

Peter Roose (High Wind): “De evolutie van de offshore windsector gaat razendsnel en vergt zeer grote investeringen. De Vlaamse bedrijven die zich in High Wind verenigen kunnen hun sterke positie in deze snel evoluerende en competitieve markt enkel bevestigen door te blijven investeren in nieuwe technologieën en technieken.”

“(…) zijn wij ervan overtuigd dat de ontwikkeling van deze installatierobot de eerste stap is in de ontwikkeling van een hele nieuwe industrie in Vlaanderen waarbij hoogwaardige technologische oplossingen grotendeels in Vlaanderen ontworpen, gebouwd en geassembleerd zullen worden.”


(KV) (foto wikipedia)