’Learnability’ wordt topprioriteit in toekomstige arbeidsmarkt

ManpowerGroup stelt 15 nieuwe trends van de Human Age voor op het 49e Wereld Economisch Forum in het Davos. 84% van de werkgevers wil de competenties van hun werknemers tegen 2020 versterken

Trefwoorden: #learnability, #ManpowerGroup, #opleiding, #toekomst, #trends, #werkgever, #werknemer

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens het Wereld Economisch Forum van 2011 kondigde ManpowerGroup de komst van de Human Age aan: een nieuw tijdperk waarin talent (en niet kapitaal) de belangrijkste differentiator van bedrijven zou worden.

Tegenwoordig evolueert de Human Age naar een echte Skills Revolution. Het concept 'learnability' (leer- en aanpassingsvermogen) wordt in de arbeidsmarkt van morgen prioriteit nummer 1 in het beheer van de loopbanen en talenten.

Gedreven door de technologische innovaties blijft de arbeidsmarkt in een nooit gezien tempo veranderen. De vier krachten die in het verleden werden geïdentificeerd (individuele keuzes, complexere behoeften van klanten, technologische revolutie en demografische veranderingen) blijven de toekomst van de arbeidsmarkt bepalen en openen nieuwe horizonten.

Het industriële tijdperk dat wordt gekenmerkt door het model 'levenslang werken van 'nine-to-five', waarbij de werkgever de regels oplegde in ondoorzichtige en weinig flexibele structuren, is voortaan verleden tijd. De Human Age had talent centraal geplaatst in de organisaties.

Dankzij de technologieën hebben bedrijven en individuen het werk kunnen heruitvinden. Niet alleen door nieuwe en meer wendbare organisatiemodellen te ontwikkelen, maar ook door arbeidsrelaties die meer gebaseerd zijn op samenwerking in plaats van ondergeschiktheid. Tegenover deze evoluties is het tekort aan talent nog groter geworden.

Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup BeLux: "Het leer- en aanpassingsvermogen is daarom prioriteit nummer 1 geworden in het loopbaan- en talentenbeheer. Eergisteren wierven we mensen aan op basis van de verworven competenties, gisteren legden we de nadruk op passie en vandaag gaan we op zoek naar de drive om permanent bij te leren."

Deze bevinding wordt gedeeld door de 19.000 werkgevers uit 44 landen die werden bevraagd. 84% van deze werkgevers is van plan om de competenties van hun werknemers tegen 2020 te versterken, terwijl slechts 21% dat in 2011 overwoog.