Inventarisatie wereldwijde schade aan belangrijke voedselgewassen

Een internationaal team van onderzoekers hebben de wereldwijde schade van 137 pathogenen en plagen voor vijf voedselgewassen (tarwe, rijst, maïs, aardappel en soja) geïnventariseerd.

Trefwoorden: #aardappel, #Cornell University, #inventarisatie, #maïs, #National Institute for Agricultural Research, #pathogenen, #Penn State University, #plagen, #rijst, #schade, #soja, #tarwe, #Universiteit Twente, #University of California, #voedsel

Lees verder

research

( Foto: btwcapture - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Gewaspathogenen en plagen zijn de meest voorkomende oorzaken van oogstverliezen, maar cijfers hierover zijn er nauwelijks. Dit komt onder meer door de enorme diversiteit van ziektes en plagen, waaronder virussen en viroïden, bacteriën, schimmels en waterschimmels.

Deze diversiteit zorgt dat het kwantificeren van verliezen op een individuele pathogeen- of plaagbasis voor elk van de gecultiveerde gewassen bijna niet te doen is.

Het Franse National Institute for Agricultural Research, Cornell University, Penn State University, University of California en de Universiteit Twente hebben nu een inventarisatie van schade door 137 pathogenen en plagen gemaakt voor tarwe, rijst, maïs, aardappel en soja.

Een wereldwijde online enquête werd uitgevoerd tussen 1 november 2016 en 31 januari 2017. Deze bereikte ruim 2.500 leden van de International Society for Plant Pathology, en bijna 100 specifieke gewasgezondheidsdeskundigen van organisaties zoals de CGIAR-instituten en Rothamsted Onderzoek.

Er kwamen circa 1.000 reacties van 219 experts binnen over de gewasgezondheid van vijf belangrijke voedingsgewassen (tarwe, rijst, maïs, soja en aardappel) in 67 landen.

Deze gewassen leveren ongeveer 50% van de wereldwijde calorie-inname van de mens op. De 67 landen vertegenwoordigen 84% van de wereldwijde productie van deze gewassen.

Op een globale schaal schatten de onderzoekers het verliesbereik op circa 10-28% in tarwe, 25-41% in rijst, 20-41% in maïs, 8-21% in aardappel en 11-32% in soja.

De onderzoekers keken ook naar kritieke bronnen in het mondiale voedselsysteem, zoals Noordwest-Europa, de vlaktes van het Midwesten van de Verenigde Staten, Zuid-Brazilië, Zuid-Oost Azië en Sub-Sahara Afrika.

Dit laat zien dat de grootste verliezen plaatshebben in voedsel-tekortgebieden met snelgroeiende populaties, en vaak met opkomende of opnieuw opduikende plagen en ziekten.

Het inzichtelijk maken van de huidige mate van gewasverlies biedt een maatstaf voor het stellen van prioriteiten bij volgend onderzoek naar gewasgezondheid en toekomstig beleid.