Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Trefwoorden: #bpost, #CO2, #CO2-uitstoot, #Collibus, #distributiecentra, #elektrisch, #ENGIE, #zonnepanelen

Lees verder

Techniek

( Foto: bpost )

ENGINEERINGNET.BE - Federaal Minister van Post Philippe De Backer, Vlaams Minister van Energie Lydia Peeters, CEO van bpost Koen Van Gerven en CEO van ENGIE Fabricom Mark Dirckx hebben de zonnepaneleninstallatie officieel ingehuldigd.

ENGIE heeft ondertussen 12.460 zonnepanelen op het dak van de sorteercentra in Gent, Luik, Charleroi en Antwerpen geïnstalleerd. De vier installaties hebben een totaalcapaciteit van 3,2 megawatt en moeten zorgen voor een CO2-besparing van ruim 1.200 ton per jaar.

De installatie werden gefinancierd via het derde investeerdersmodel en levert de groene energie aan een voordelige prijs. Na 10 jaar wordt bpost eigenaar van de installaties. ENGIE Fabricom staat in voor het onderhoud van de zonnepanelen.

Sinds 2007 heeft bpost zijn CO2-uitstoot met bijna 40% verminderd. En de inspanningen van het bedrijf om zijn ecologische voetstap zichtbaar te verkleinen blijven niet onopgemerkt. IPC, het internationale netwerk van postale operatoren, heeft het bedrijf voor het zesde jaar op rij verkozen tot “meest groene postale operator ter wereld”.

Om de klimaatdoelstellingen te behalen worden tegen 2030 50% van de dieselvoertuigen omgeruild voor een elektrisch alternatief. Over heel België zullen er tegen 2022 zo’n 600 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet worden. Tegen 2030 moeten dat er meer dan 3.400 zijn. bpost heeft momenteel het grootste elektrische voertuigenpark van België en breidt dit nu verder uit met de nieuwe “Colibus”.

Dit is een 100% elektrische voertuig, speciaal ontworpen voor de pakjesmarkt, die in stedelijk gebied de middelgrote diesel bestelwagens zal vervangen. Het voertuig heeft een laadcapaciteit van meer dan 100 pakjes.