Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Trefwoorden: #Belgium Naval & Robotics, #België, #Cyber Lab, #cyberveiligheid, #drones, #Eca Robotics, #export, #kunstmatige intelligentie, #MCM, #mijnenbestrijding, #mijnenjagers, #Naval Group, #Nederland, #netwerk, #onderwater, #robotica, #toolbox

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - Belgium Naval & Robotics )

ENGINEERINGNET.BE - Het consortium Belgium Naval & Robotics is gebaseerd op twee al bestaande bedrijven: Naval Group en Eca Robotics. Zij hebben de geschikte productie- en onderhoudscapaciteit in België voor de mijnenjagers en bijbehorende drones.

Het onlangs gepresenteerde plan omvat de bouw van 30 mijnenjagers, waarvan 12 bestemd zijn voor het Belgisch-Nederlandse MCM-programma. Dit staat voor: Mine Counter Measure (MCM) vessels.

De export van de andere schepen wordt vanuit België georganiseerd, met name dankzij het netwerk van 40 wereldwijde marines die klant zijn van Naval Group.

Ook staat de productie van 1.550 drones op stapel, waarvan 1300 onderwater drones voor mijnenbestrijding. Hiervan wordt een groot deel geëxporteerd, voornamelijk naar de 30 marines die klant zijn van ECA Robotics.

Er komen twee expertisecentra in België, die gericht zijn op de ontwikkeling van de drones en de Toolbox. Het MCM Lab richt zich op voor de Toolbox onder meer op nieuwe technologieën voor kunstmatige intelligentie en onderwater robotica.

Het Cyber Lab houdt zich bezig met technologieën op het gebied van cyberveiligheid, met name voor netwerksystemen. Het gaat daarbij om de implementatie van een eenheid in Brussel voor het ontwerpen van de drones en een locatie in Zeebrugge waar deze drones vervaardigd worden.

Voor de bouw en het onderhoud van de mijnenjagers en drones zijn 39 samenwerkingsovereenkomsten opgezet met Belgische partners, zoals toeleveringsbedrijven in de scheepsbouwindustrie, kleine en middelgrote ondernemingen, laboratoria en universiteiten.

Belgium Naval & Robotics zet in op een gelijke verspreiding van de verwachte omzet van het project over het hele land. Volgens hun berekening komt 35% in Wallonië terecht, 15% in Brussel en 50% in Vlaanderen. Per jaar levert het project gemiddeld 350 banen op.