• 22/02/2012

Nieuw waterstoftankstation in Arnhem

Wethouder Michiel van Wessem heeft onlangs de eerste paal geslagen voor een nieuw tankstation op bedrijventerrein de Kleefse Waard in Arnhem.

Trefwoorden: #HyGear, #tanken, #waterstof, #waterstof-reformer

Lees verder

Nieuws

ENGINEERIGNET.NL -- Het nieuwe, futuristisch ogende tankstation met de naam H2 Wave krijgt als eerste openbaar tankstation in ons land een tankzuil voor het tanken van waterstof.

De tankzuil staat nu nog bij het Avia tankstation aan de Van Oldenbarneveldtstraat, waar hij in december 2010 officieel in gebruik genomen werd als onderdeel van het HyMove-project.

HyMove is een initiatief dat bedoeld is om ervaring op te doen met het gebruik van waterstof in voertuigen zoals bussen en auto's. Naar verwachting is de bouw van het tankstation, dat naast de tankzuil voorzien is van drie à vier pompeilanden, een autowasinstallatie en enkele doe-het-zelf wasboxen, in juni van dit jaar afgerond.

Het waterstoftankstation vormt een belangrijk onderdeel van het HyMove-project, een initiatief van de stichting Waterstof Onderneming Gelderland.

Jan van Beckhoven, directeur van deze stichting is tevreden over de start van de bouw van het tankstation: "De nieuwe locatie is niet alleen zichtbaarder, maar de inrichting zal tevens beter geschikt zijn voor het tanken van bussen."

"Dit is van groot belang voor het HyMove-project, omdat we het aantal bussen en auto's dat op waterstof rijdt willen uitbreiden. Verder is de geografische ligging prima, omdat het in de toekomst mogelijk moet zijn om met waterstofvoertuigen van het westen van ons land via Arnhem naar Duitsland te rijden."

"Dankzij het nieuwe tankstation kunnen we belangrijke ervaring opdoen op het gebied van techniek, regelgeving, gebruik en kostenbeheersing. Dat is een voorwaarde voor de groei van het gebruik van waterstofvoertuigen."

"De lokale overheden en het bedrijfsleven laten met de bouw van het tankstation zien dat ze een stap in de goede richting durven te zetten. Dat geeft een positief signaal naar andere bedrijven die ook in dit werkveld opereren."

Het tankstation zal ook op Kleefse Waard gebruikmaken van waterstof die op locatie wordt geproduceerd.

De waterstof-reformer van HyGear, die waterstof maakt uit groen aardgas, verhuist ook mee naar de nieuwe locatie.

De verschillende HyMove-waterstofvoertuigen, zoals de HyMove-waterstofbus, de Hytruck van 2Switch, de Fiat Doblo van de gemeente Arnhem en de Subaru Impreza van de Arnhemse ondernemer Hans van der Woude zullen voortaan op de Kleefse Waard hun waterstof tanken.


(GL) (bron en foto: Engineersonline)