• 28/02/2019

NSK lagers besparen bakkerij 9.400 euro per jaar

Een grote bakkerij verving de lagers van de taartsnijmachines door Molded-Oil lagers van NSK, wat onmiddellijk resulteerde in minder onderhoudskosten, verhoogde productiviteit en besparing.

Trefwoorden: #lagers, #Molded-Oil lagers, #NSK

Lees verder

Productnieuws

( Foto: NSK )

ENGINEERINGNET.BE - Omdat ongeveer 20 lagersets (40 individuele lagers) jaarlijks vervangen moesten worden, wendde de bakkerij zich tot NSK voor een oplossing voor het probleem.

De ingenieurs van NSK starten hun onderzoek met een analyse van de aanvraag, dat is een onderdeel van het AIP programma van het bedrijf. De conclusie luidde dat het falen te wijten was aan het binnendringen van hard water en deeltjes.

In veel voedselverwerkende machines worden lagers blootgesteld aan uitdagende omstandigheden, zoals frequente reiniging wash-out met water, stoom en/of hogedrukreiniging. Om deze uitdagingen aan te pakken, stelde NSK voor om de standaardlagers van de taartsnijmachines van de bakkerij te vervangen door Molded Oil uitvoeringen ((kogellagertypes).

Onder toezicht van NSK werd een proef uitgevoerd en sinds de ingebruikname is de uitval door lagerfalen aanzienlijk afgenomen. Meer nog, er werd vastgesteld dat de NSK-lagers een verlengde levensduur tot 26 weken (zes weken) garanderen. Dat betekent een vier tot zes keer zo lange levensduur in vergelijking met de standaardlagers.

De Molded-Oil lagers (roestvrijstalen variant) van NSK zijn ideaal voor toepassingen in voedingsmiddelen- en drankenfabrieken. Ze voorkomen niet alleen het binnendringen van verontreinigingen zoals water en deeltjes. Door de opbouw kan smeermiddel niet ontsnappen uit het lager en andere delen van de machine binnendringen, waar deze verontreiniging mogelijk in contact zou kunnen komen met voedsel.

Molded Oil lagers zijn voorzien van met een olie geïmpregneerd materiaal dat bestaat uit een oliebestendig polyolefinehars en smeerolie. Dit dragermateriaal geeft het smeermiddel continu vrij over een lange periode. De werkomgeving wordt daarom schoon gehouden, omdat er geen vet vrijkomt en er ook nooit olie dient bijgevuld.

Er werd ook een berekening gemaakt van de gerealiseerde besparingen. Voor de aanpassing had de bakkerij een groot aantal manuren nodig om de defecte standaardlagers te vervangen, terwijl ook de taartsnijmachine een lange stilstand kende.

Dat leidde tot productieverlies. Rekening houdend met alle factoren zoals de vervangkosten, arbeidskosten, verloren manuren en vervanging van messen en schacht kwam de jaarlijkse besparing voor de bakkerij als gevolg van de invoering van de Molded Oil lagers van NSK uit op 9324 euro.


Voor meer informatie :
NSK France S.A.S.
Adelaide RAMOS
Quartier de l’Europe - 2, Rue Georges Guynemer – F-78283 Guyancourt Cedex
T.: +33 1 30573939 - info-fr@nsk.com

SK Deutschland GmbH
Marie-Dominique PILATH
Harkortstrasse 15 – D-40880 Ratingen
T.: +49 2102 4810 - pilath-m@nsk.com



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.