North Sea Port investeert 480.000 euro in walstroom

North Sea Port installeerde twee nieuwe walstroomkasten, waardoor binnenvaartschepen in Terneuzen en Gent niet langer hun dieselmoteren moeten laten draaien om elektriciteit op te wekken.

Trefwoorden: #CLINSH, #Gent, #hernieuwbare energie, #North Sea Port, #Terneuzen, #walstroom

Lees verder

nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Aan het insteekdok van het Gentse Sifferdok zijn er twee kasten geïnstalleerd. Per laadpunt zijn er 4 poorten om stekkers op aan te sluiten.

In Terneuzen worden in maart ook nog twee nieuwe walstroomkasten geïnstalleerd aan de recent gerenoveerde Beurtvaartkade. In de loop van het voorjaar zal de haven dan ook 23 walstroomkasten tellen met in totaal 80 aansluitpunten. De walstroom in Gent en Terneuzen is 100% hernieuwbaar.

De walstroomkasten laten binnenvaartschepen toe om hun dieselmotoren stil te leggen en elektriciteit vanaf de wal af te nemen. Hierdoor zorgt het schip voor betere luchtkwaliteit in de haven en de omliggende woonkernen, voor minder uitstoot van CO2 en stof, en voor minder lawaai.

De binnenvaart is voor North Sea Port van groot belang. Vandaar dat het zich aansloot bij CLINSH (Clean Inland Shipping). Partners uit Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werken er samen aan het verbeteren van luchtkwaliteit in stedelijke gebieden door het verminderen van luchtemissies in de binnenvaart.

Voor de twee walstroomkasten in Gent en de twee in Terneuzen investeerde North Sea Port in het totaal 480.000 euro. Voor de kasten in Gent ontving de haven Europese subsidies in het kader van het LIFE Clean Inland Shipping project (CLINSH).