Zonneauto Solar Team Twente kleiner door gebruik ander type zonnecel

Solar Team Twente heeft het ontwerp van de nieuwe zonneauto ‘RED E’ onthuld. Deze werd uitgerust met een ander type zonnecel waardoor dit de kleinste Twentse zonneauto ooit wordt.

Trefwoorden: #aerodynamisch, #Australië, #Bridgestone, #Evert van der Hoek, #FutureLearn, #GaAs, #Gallium-Arsenide, #klein, #MOOC, #RED E, #silicium, #solar car, #Solar Team Twente, #Sybren Wubs, #The Red One, #World Solar Challenge, #zonneauto, #zonnecel

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Het Nederlandse team neemt in oktober weer deel aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië.

“De nieuwe zonneauto RED E wordt de kleinste in de historie van Solar Team Twente," aldus Sybren Wubs, technisch manager van Solar Team Twente.

"Dit komt doordat we deze editie kiezen voor een zonnepaneel van Gallium-Arsenide (GaAs) in plaats van silicium. “Dit type zonnecel is op dit moment het meest efficiënt, dus erg geschikt voor onze zonneauto."

De laatste keer dat Solar Team Twente koos voor GaAs, in 2009, had het paneel nog een oppervlakte van 6 m². Volgens de reglementen van de Bridgestone World Solar Challenge 2019 mag er 2,64 m² aan GaAs-cellen op de zonneauto liggen, voor silicium is dit 4 m².

Doordat het oppervlakte aan zonnecellen op de zonneauto kleiner wordt dan de laatste jaren, kan de hele auto ook een stuk kleiner worden dan haar voorgangers. De zonneauto wordt daardoor aerodynamisch beter, maar de keuze zorgt tegelijkertijd voor grote uitdagingen bij het ontwikkelen van de auto.

“We ontwikkelen onze mechanische en elektronische onderdelen van de auto elke twee jaar verder, maar dit jaar moeten de onderdelen ook nog eens een stuk kleiner zijn. In eerste instantie leek dat een bijna onmogelijke opgave. Maar uiteindelijk hebben we toch een ontwerp gerealiseerd waarbij dit gelukt is,” vertelt mechanicus Evert van der Hoek.

Solar Team Twente focust deze editie meer dan ooit op transparantie en educatie. Door meer kennis te delen en meer samen te werken, hoopt het team een nog grotere bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

Het team onthulde tijdens de ontwerppresentatie de plannen voor een Massive Online Open Course (MOOC), waarin de technieken en werkprocessen van The Red One uit 2015 gedeeld worden. Het is de eerste keer dat een topteam een zonneauto op technisch vlak volledig ‘open gooit’.

De cursus, genaamd ‘How to build a solar car’, is vanaf de zomer te volgen via het platform FutureLearn.