400 miljoen voor innovatietraject rond koolstofslimme industrie

De ambitieuze doelstelling van het ‘Moonshot’-innovatieprogramma is om Vlaanderen op weg helpen naar een koolstofslimme industrie om bij te dragen aan oplossingen voor de klimaatuitdaging.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #koolstof, #koolstofslim, #raffinage, #staalsector

Lees verder

Nieuws

( Foto: sitthinan - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Een innovatiebudget van in totaal 400 miljoen euro moet ervoor zorgen dat Vlaamse universiteiten en onderzoekscentra de komende 20 jaar doorbraaktechnologieën kunnen ontwikkelen om de economisch belangrijke chemie-, raffinage- en staalsector koolstofslim te maken.

De sector van de chemie en life sciences in België heeft al een flinke vooruitgang geboekt in het terugdringen van de CO2-uitstoot. De voorbije twintig jaar is de productie verdubbeld, terwijl de uitstoot van broeikasgassen is gehalveerd.

Bovendien helpen de producten die de sector maakt op hun beurt om CO2 te besparen in andere sectoren zoals energie, bouw en transport. De chemiesector speelt met andere woorden een belangrijke rol in de omschakeling naar een klimaatvriendelijke industrie en samenleving.

Daarom krijgt speerpuntcluster Catalisti, waarin meer dan honderd bedrijven uit de chemie en andere sectoren samenwerken met de vijf Vlaamse universiteiten en toonaangevende onderzoekscentra, de regie in handen van het nieuwe Moonshot-programma waarmee Vlaanderen de komende 20 jaar jaarlijks 20 miljoen euro zal investeren in strategisch basisonderzoek aan de kennisinstellingen.

Het doel is om technologische doorbraken te realiseren, zowel in producten als processen, die kunnen bijdragen tot de klimaatdoelstellingen in een economisch leefbare context.

Inhoudelijk ligt de klemtoon op vier sterk gerelateerde onderzoekstrajecten: biogebaseerde chemie, koolstofcirculariteit in materialen, de transformatie van productieprocessen en energie-innovatie.

Dit omvat onder meer de zoektocht naar alternatieve grondstoffen, een betere recyclage van kunststoffen in een circulaire economie, de elektrificatie van productieprocessen, de captatie en opslag van CO2 (CCS, Carbon Capture and Storage), de omzetting van het broeikasgas CO2 in een waardevolle grondstof (CCU, Carbon Capture and Utilization) en de ontwikkeling van koolstofvrije elektriciteit en waterstof.

essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, is blij met dit initiatief en heeft zijn volledige steun uitgesproken.