Luminus huldigt in Gent nieuwe warmte­kracht­koppeling in

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters en burgemeester Mathias De Clercq hebben in Gent een nieuwe warmte­kracht­koppeling (WKK) ingehuldigd die mee het stads­verwarmings­net zal voeden.

Trefwoorden: #energierecuperatie, #Gent, #Luminus, #warmtekrachtkoppeling, #WKK

Lees verder

Techniek

( Foto: Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Deze nieuwe WKK-eenheid moet ervoor zorgen dat het grootste warmtenet van het land nog een stuk efficiënter en milieuvriendelijker wordt.

In 2018 startte Vanparijs Engineers, dochteronderneming van Luminus, met de bouw van een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK). Deze WKK produceert tegelijkertijd 4,4 MW elektriciteit en 5 MW warmte.

De elektriciteit wordt op het net gezet en de warmte wordt gebruikt om het Gentse stadsverwarmingsnet, een ondergronds leidingstelsel van 23 km lang, van warmte te voorzien. In 2014 werd ook al geïnvesteerd in de modernisering van het warmtenet met de bouw van 2 nieuwe WKK-eenheden van elk 2,7 MW.

Samen met de installatie van de nieuwste WKK werd ook een innovatieve warmtepomp geïntegreerd om de energie-efficiëntie nog verder te maximaliseren. Met deze warmtepomp wordt warmte die anders verloren zou gaan gerecupereerd voor de stadsverwarming. Goed voor een extra rendementswinst van 3%.