• 23/02/2012

Vier prijzen voor beste prestaties in zonne-energie

Tijdens een awardshow in het Conference Center op High Tech Campus Eindhoven zijn de Dutch Solar Awards uitgereikt.

Trefwoorden: #Dutch Solar Awards, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De prijzen vielen in de categorieën Industry Development, Project Development, Young Solar en Solar Thesis.

Uit het veld van vijftig deelnemers en twaalf finalisten zijn Tulipps Solar, Scheuten Solar, Solaytec en Gijs Dingemans naar voren gekomen als winnaars.

De awardshow, onder regie van juryvoorzitter Wim Sinke, werd bijgewoond door tweehonderd vertegenwoordigers uit de Nederlandse Solar community.

Na een inleidende keynote speech van (duurzame) energie-expert Erik Lysen met de titel ‘Zonne-energie in Nederland en daarbuiten: de lange adem van pioniers en doorzetters’ werden de verschillende awards uitgereikt.

Industry Development Award
De voor de beste industriële innovatie, is toegekend aan Tulipps Solar met de Cosmos pv-module-technologie.

Tulipps Solar heeft een lichtgewicht ‘frameless’ module ontwikkeld met een zeer dunne laag thermisch gehard glas en een kunststofconstructie aan de achterzijde. Deze 500 wattpiek module wordt in 2012 op de markt gebracht.

Project Development Award
Voor de Project Development Award kon het vakpubliek invloed uitoefenen door zijn favoriet te kiezen via de online stemmodule. Scheuten Solar kwam als winnaar naar voren.

Het bedrijf kreeg de award voor het solar project dat het realiseert voor het Centraal Station Rotterdam. Scheuten Solar levert drieduizend glas-glas zonnepanelen voor de overkapping van het station. Deze zonnemodules worden geïntegreerd in de glazen stationsoverkapping.

Young Solar Award
De eerste Young Solar Award - uitgereikt aan solar start-ups - is gewonnen door Solaytec uit Eindhoven.

Deze start-up ontwikkelt en levert atoomlaagdepositiemachines voor de solarindustrie. De technologie van Solaytec versnelt het productieproces van wafers van twintig minuten naar tien seconde per wafer.

Solar Thesis Award
De Solar Thesis Award - die de thesis beloont waarmee de kennis van zonne-energie het meest vooruit wordt geholpen - is gewonnen door Gijs Dingemans van de Technische Universiteit Eindhoven.

Dingemans won de award met zijn proefschrift over passivatie van kristallijn silicium zonnecellen. Hij heeft hiermee belangrijke vragen beantwoord van de internationale solar community over ultradunne laagjes aluminiumoxide.

De Dutch Solar Awards zijn een landelijke competitie waarin Nederlandse solarbedrijven en experts hun prestaties met elkaar meten. De awards hebben als doel om zonne-energie in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten en de toepassing te promoten.


(GL) (bron: EngineersOnline)

Op de foto: Paul Stassen, directeur van Tulipps, krijgt de Industry Development Award uit handen van juryvoorzitter prof.dr. Wim Sinke (rechts).