Limburg Clinical Research Center gaat van start

Na bijna tien jaar medisch wetenschappelijk onderzoek in Limburg start een nieuwe fase voor het Limburg Clinical Research Program: het LCRP wordt LCRC in een nieuwe opzet.

Trefwoorden: #app, #hartritmestoornissen, #Jessa Ziekenhuis, #Lasercentrum, #LCRC, #LCRP, #Limburg, #Limburg Sterk Merk, #patiënt, #Qompium/Fibricheck, #Strategisch Actieplan Limburg, #Universiteit Hasselt, #Vlaanderen, #Ziekenhuis Oost-Limburg

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - In 2010 ging het LCRP van start als een samenwerking tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Jessa Ziekenhuis en Universiteit Hasselt. Dit om om patiëntgedreven medisch wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen in Limburg.

Inmiddels telt de samenwerking een 100-tal academische onderzoekers in de domeinen cardiologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten, oncologie, anesthesie/neuro en orthopedie.

De afgelopen jaren kende het LCRP een sterke groei, met 60 doctoraatstrajecten, meer dan 400 internationale wetenschappelijke publicaties, en vele samenwerkingen met nationale en internationale partners.

Er zijn inmiddels diverse resultaten geboekt op vlak van betere behandeling, diagnose en preventie. Zo zal binnenkort het Lasercentrum opstarten, waarin alle expertise rond lasertherapie gebundeld wordt, een uniek leercentrum voor experten binnen en buiten België.

Het LCRP spin-off bedrijf Qompium/Fibricheck is baanbrekend met de CE-gemarkeerde detectie-app voor hartritmestoornissen.

De opstart van het LCRP was mogelijk dankzij financiële steun van onder meer Limburg Sterk Merk en het Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat.

Nu deze toegekende impulsmiddelen ten einde lopen engageren de drie partners (ZOL, Jessa en UHasselt) zich om het LCRP verder te zetten en uit te bouwen tot een academisch klinisch onderzoekscentrum.

Doel is om een belangrijke stimulans te zijn voor het academisch onderwijs, topmedische zorg en healthcare innovatie in Limburg. Waarbij er ook gekeken wordt naar samenwerkingen en dienstverleningsprojecten met het bedrijfsleven in Limburg en Vlaanderen.

Voor UHasselt zorgt LCRC voor de belangrijke academische onderbouwing van de huidige en toekomstige opleidingen in het domein van de (bio)medische wetenschappen.

Jessa en ZOL zien hun topmedische zorg ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, waarbij ook de onderzoeksambities van artsen gerealiseerd worden en jonge talentvolle artsen en wetenschappers opgeleid worden.