Vlaamse en Nederlandse maakindustrie gaan samenwerken

Flanders Make en SMITZH, het Zuid-Hollandse smart manufacturing programma, bundelen daarom hun krachten en bouwen samen een kennis- en innovatienetwerk op.

Trefwoorden: #Flanders Make, #maakindustrie, #samenwerking, #SMITZH

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - De maakindustrie is een sterke motor van de economie in Vlaanderen en Nederland. De sector staat echter voor de grote uitdaging om zijn productie te digitaliseren en zo de wereldwijde concurrentie de baas te blijven.

Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben bedrijven in onze regio nood aan een slimme en flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten en kleine productseries.

Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Mensen gaan nauw samenwerken met robots, die vooral zwaar en repetitief werk doen, om aan gunstige prijzen te kunnen produceren in Europa.

Operatoren krijgen hun opleidingen in een Virtual Reality omgeving. En papieren werkinstructies in de fabriek maken plaats voor tablets met digitale werkinstructies op maat van elke operator. En dat is nog maar het begin van de transitie naar industrie 4.0 die voor de deur staat.

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make: “We creëren nu samen met SMITZH een netwerk over de landsgrenzen heen, waarin bedrijven samen met elkaar en met kennisinstellingen aan technologische oplossingen voor de toekomst werken.”

SMITZH en Flanders Make hebben ieder een uitgebreid netwerk met bedrijven die voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Die brengen ze samen, om “best practices” over slimme producten en productie uit te wisselen en om samen onderzoeks- en innovatieprojecten op te zetten.

Die projecten zullen nauw aansluiten bij de 8 field labs rond onder meer robotica en big data.