Van handelaar tot ondernemer

2018 was een jaar met heel wat aanpassingen aan onze wetgeving: vernieuwingen aan het Erfrecht en het Huwelijksvermogensrecht, ... Er kwam nog een aanpassing van onze vennootschapswetgeving.

Trefwoorden: #juridisch advies, #Solange Tastenoye, #wetgeving

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET.BE - Had men het vroeger over het “Handelsrecht” en een “Handelaar”, sinds november 2018 spreken we over “Onderneming” en “Ondernemingsrecht”. Volgens de nieuwe regels is een “onderneming”:
(a) iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent,
(b) iedere rechtspersoon (bv een vereniging, stichting),
(c) iedere andere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid (rechtspersoonlijkheid betekent dat een onderneming zelf over eigen rechten en plichten beschikt).

Niet alleen zaakvoerders en bestuurders zijn dus ‘ondernemers’. Ook alle vrije beroepen worden ondernemingen! Ook vzw’s worden aanzien als een onderneming (zelfs als ze geen enkel economisch doel hebben) en kunnen sinds kort zelfs failliet verklaard worden.

Sinds 1 november 2018 wordt dus het begrip ‘handelaar’ niet meer toegepast en is ‘ondernemer’ de gangbare term. Ondernemer is veel ruimer. Heel wat zelfstandigen (artsen, advocaten, boekhouders, apothekers, tandartsen, dierenartsen, enz…), die vroeger niet als een handelaar werden aanzien, zijn voortaan wel ondernemer.

Wat met burgerlijke- en handelsvennootschappen?
De vernieuwing van het Vennootschapsrecht schaft heel wat vennootschapsvormen af. Men wil vooral tot een vereenvoudiging komen van het vennootschapsrecht. Een ‘vennootschap’ kan ofwel een burgerlijk karakter hebben ofwel een handelskarakter. Dit hangt eigenlijk af van het doel dat de vennootschap nastreeft. Het doel van een vennootschap wordt opgenomen in de statuten. Een “burgerlijke” vennootschap heeft geen handelsdoel maar een burgerlijk doel.

Een burgerlijke vennootschap zal dus geen handeldrijven. Een ‘handelsvennootschap’ daarentegen, heeft wel een handelsdoel en houdt zich bezig met handelsactiviteiten zoals het kopen en verkopen van bepaalde goederen. Als gevolg van deze vereenvoudiging van de vennootschapswetgeving, valt het onderscheid tussen burgerlijke vennootschappen en handelsvennootschappen weg. Dit houdt in dat elke vennootschap een onderneming wordt en dit zonder enig onderscheid.

Opgepast!
Elke ‘handelaar’ die over algemene voorwaarden beschikt, past die dus best aan naar de term ‘onderneming’. Sinds 1 november 2018 gaat het enkel nog om een gewone klant ‘consument’ en een ‘onderneming’. De begrippen ‘handelaar’ en ‘daden van koophandel’ zijn verdwenen.

‘Rechtbank van Koophandel’ wordt ‘Ondernemingsrechtbank’
Omwille van de nieuwe term ‘onderneming’, verandert ook de huidige ‘Rechtbank van Koophandel’ van naam. Voortaan: ‘Ondernemingsrechtbank’. Deze rechtbank zal bevoegd zijn voor alle ondernemingsgeschillen, dus ook voor deze die uitgaan van vrije beroepen en vzw’s.

Nogmaals opgepast!
Heb je te maken met een wanbetaler en is deze wanbetaler zelf ook een ondernemer, dan moet je sinds 1 november naar de Ondernemingsrechtbank stappen. Gaat het om een particulier die de factuur niet betaalt, dan is ook hiervoor onze wetgeving recent aangepast. Sinds 1 september 2018 is de vrederechter bevoegd tot 5.000 euro in plaats van de vroegere 2.500 euro.


door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste