• 27/02/2012

Fedustria en CIV-Agoria bekvechten over hout (+video)

Volgens CIV is hout milieuvriendelijk, hernieuwbaar, economisch en hartverwarmend. Fedustria heeft het over verminderde concurrentiekracht en milieuonvriendelijkheid.

Trefwoorden: #agoria, #fedustria, #hout

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- Sectorfederaties CIV (Agoria) en Xylo lanceerden de campagne ‘Houtenergie, de natuurlijke keuze’.

In een perscommuniqué meldt CIV: “Hout verdient zeker en vast een plaats in onze haarden. Hout gebruiken om zich te verwarmen is CO2-neutraal. Of anders gezegd, bij de verbranding van hout komt het koolstofdioxide vrij dat het tijdens zijn groei heeft opgenomen. (…)”

“In een koninklijk besluit dat eind 2011 in werking is getreden - het Koninklijk besluit tot regeling van de minimale eisen van rendement en emissieniveaus van verontreinigende stoffen voor verwarmingsapparaten voor vaste brandstoffen - zijn zowel het minimumrendement als de maximaal toegestane emissieniveaus vastgelegd waaraan haarden op straffe van een verkoopsverbod moeten voldoen. De fabrikanten hebben op deze normen geanticipeerd, zodat hun producten er perfect aan beantwoorden of zelfs nog beter presteren.”

(…)
“Gezien de gemiddelde leeftijd van de Belgische woningen wordt, om de energiekosten te verlagen, in de praktijk meestal een alternatieve energiebron geïnstalleerd als aanvulling op een bestaande CV-installatie. Houtverwarming in een ‘moderne’ haard is in dat geval een uitstekende keuze: een gemiddeld gezin kan daarmee tot 20% besparen op zijn energiefactuur. (…)”

“Om particulieren in staat te stellen hun besparingspotentieel (aan gebruikskosten en CO2-emissies) zelf te berekenen, zal (…)een simulator worden gepubliceerd op de website van Energie uit Hout: www.energieuithout.be.”

Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelbedrijven, is het daarmee grondig oneens.

De houtverwerkende bedrijven ondervinden nu immers al scherpe concurrentie van grote elektriciteitsproducenten die groene stroomcertificaten krijgen voor het verbranden van hout. “Een toenemend gebruik van hout voor verbranding via haarden en kachels zal dit tekort nog doen groeien en de prijzen van hout verder laten stijgen", klinkt het.

"Bovendien slaan opgroeiende bomen CO2 op. Om de concentratie van dit gas in onze atmosfeer te laten dalen, moet hout zo lang mogelijk als materiaal worden gebruikt. Houten producten blijven de koolstof immers opslaan gedurende hun ganse levensduur."


(KV) (foto wikipedia)