Elia presenteert nieuwe plannen voor 2020-2030

Deze omvatten onder meer om de bouw van twee nieuwe corridors voor elektra en een betere integratie van offshore windenergieproductie met een capaciteit die tegen 2030 uitbreidt tot 4 GW.

Trefwoorden: #Boucle du Hainaut, #bouw, #capaciteit, #corridors, #elektra, #elektriciteitsnet, #Elia, #GW, #Henegouwen, #hoogspanning, #integratie, #interconnectie, #Marie Christine Marghem, #offshore, #productie, #Ventilus, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Elia stelt om de vier jaar een ontwikkelingsplan op dat de investeringen identificeert die nodig zijn om te voldoen aan de behoeften van het Belgische elektriciteitsnet voor de komende 10 jaar.

Het nieuwe Federaal Ontwikkelingsplan 2020-2030 is nu goedgekeurd door federaal Minister van Energie Marie Christine Marghem.

Daarbij gaat het om de verdere uitbouw van het 380 kV ultrahoogspanningsnet op basis van drie belangrijke drijfveren: de versterking van het Belgische elektriciteitsnet, de integratie van toenemende offshore windenergieproductie en de optimalisatie van de interconnectiecapaciteit.

Twee van de belangrijkste projecten zijn de nieuwe corridors voor elektriciteit: Ventilus (link tussen Zeebrugge en Avelgem) en Boucle du Hainaut (link tussen Avelgem en Courcelles).

Ventilus zorgt voor de integratie van energie komende van nieuwe off-shore windparken in het Belgische transmissienet. Het project zal extra capaciteit creëren, de voorzieningszekerheid in de regio versterken en de mogelijke ontwikkeling van een tweede interconnectie met Groot-Brittannië vergemakkelijken.

Boucle du Hainaut biedt sterke ondersteuning voor de economische groei van de regio Henegouwen en zorgt voor verdere integratie van hernieuwbare energie in het energiesysteem.

Het plan omvat ook de uitbreiding van het offshore-netwerk (MOG II). Het bestaande 380 kV net krijgt de nodige upgrades, zodat het maximale potentieel is te benutten.

Verder gaat het om de versterking, aanpassing en uitbreiding van het net van 220 kV tot 110 kV. Dit om meer hernieuwbare energie te integreren, het beheer en de efficiëntie te verhogen en in te spelen op stijgende energiestromen.

Daarnaast voorziet het plan in onderhoud en vervanging van verouderde infrastructuur en onderlinge afstemming van de netten van 220 kV tot 110 kV en van 380 kV.