Lanxess kiest artificiële intelligentie voor productontwikkeling

Door gebruik te maken van artificiële intelligentie (AI) wil het speciaal­chemie­bedrijf Lanxess de tijd, die het nodig heeft om nieuwe materialen te ontwikkelen, drastisch verminderen.

Trefwoorden: #Artificiële Intelligentie, #Citrine Informatics, #Lanxess, #productontwikkeling

Lees verder

Techniek

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Hiervoor gaat Lanxess nauw samenwerken met Citrine Informatics, het Amerikaans AI-bedrijf dat gespecialiseerd is in de datagestuurde ontwikkeling van materialen.

De twee bedrijven hebben een pilootproject gelanceerd om de mogelijkheden van AI voor de productie van kunststoffen te onderzoeken. Voorts willen zij verder de glasvezels optimaliseren die gebruikt worden om hightech-plastics te versterken en uiteindelijk de materialen te verbeteren.

Hier speelt de coating of het bindmiddel rond de glasvezel een heel belangrijke rol. Glasvezels die met de kunststoffen worden gemengd om hun mechanische prestaties te vergroten zijn omhuld met een coating.

Daardoor kunnen de glasvezels zich beter hechten aan de plastic matrix, om zo de vereiste eigenschappen van de hightech-plastics te waarborgen. Het optimalisatieproces van glasvezelcoating is complex, omslachtig en tijdrovend.

Dr. Axel Tuchlenski, business unit High Performance Materials van Lanxess: “Wij verwachten dat AI de tijd die we nodig hebben om geoptimaliseerde formules te ontwikkelen met meer dan de helft zal inkorten.”