Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Energieopslagspecialist Posetron lanceert het innovatieve concept ‘Nearly Off Grid’, een opslagsysteem met zelflerend algoritme dat in een slimme omgeving met het elektriciteitsnet werkt.

Trefwoorden: #grid, #intelligent systeem, #Nearly Off Grid, #Posetron, #stroom, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Techniek

( Foto: Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - Deze totaaloplossing combineert een batterij met een intelligent en zelflerend systeem. Het opslagsysteem houdt rekening met variabele nettarieven, weersvoorspellingen en de momenten waarop er energie-overschotten op het net zijn.

Door optimalisatie tussen de productie en afname van hernieuwbare energie en de aankoop van energie via het net op de goedkope momenten, stijgt de gelijktijdigheidsfactor (de ratio tussen opgewekte en lokaal verbruikte energie) van 30% naar 100%.

In eerste instantie is de oplossing gericht op bedrijven die ook ’s nachts veel energie verbruiken of niet over voldoende capaciteit van het grid kunnen beschikken.

Posetron werkt daarnaast samen met de Belgische verlichtingsfabrikant ETAP om een hoogst efficiënte LED-verlichting te ontwikkelen die door gelijkspanning gevoed wordt.

Daardoor kan de stroom van zonnepanelen rechtstreeks gebruikt worden en is er geen verlies bij de omzetting naar wisselspanning. In een modelproject in het Limburgse Peer worden de LED armaturen met uitzonderlijk lichtcomfort voor het eerst gedemonstreerd.

Het bedrijf zal ten slotte ook een Vlaams kennis- en opleidingscentrum oprichten, waar het installateurs zal opleiden.


Bij de foto:
Voor de inhuldiging van het concept in Peer kwam Vlaams minister van Energie Lydia Peeters op de knop drukken, vergezeld door burgemeester Steven Matheï.